Gezondheid en vitaliteit is het nieuwe normaal

ArbodienstGezondheid en vitaliteit in de vorm van eten

In de nasleep van COVID-19 kunnen ondernemers niet wachten om weer ‘normaal’ te worden. Maar onderzoek toont aan dat er blijvende economische voordelen zijn te behalen om de focus op gezondheid te houden, schrijven onderzoekers.

COVID-19 heeft met het thema gezondheid een urgente plaats op onze agenda’s afgedwongen. Van elk bedrijf over de hele wereld. Bedrijven moeten gezondheids- en veiligheidsrisico’s aanpakken naarmate gezondheidsregelgeving en marktomstandigheden blijven verschuiven. Het is begrijpelijk dat veel organisaties niet kunnen wachten om weer over te schakelen op ‘normaal’. Maar de focus op gezondheid behouden kan blijvende economische voordelen opleveren.

Investeren in gezondheid

Dit is waarom: de pandemie en de gevolgen ervan hebben de wereldeconomie alleen al in 2020 tot 8% van het reële bruto binnenlands product gekost. Maar elk jaar kost een slechte gezondheid twee keer zoveel, ongeveer 15% van het wereldwijde reële BBP door vroegtijdige sterfgevallen en verloren productief potentieel.

Overweeg nu eens de keerzijde: investeren in een betere gezondheid kan de economie stimuleren en de productiecapaciteit vergroten nu we die het hardst nodig hebben. Bedrijven zouden grote voordelen kunnen behalen. Het ziekteverzuim zou afnemen; gezondere werknemers zouden minder worden afgeleid door zorgtijd voor henzelf (of hun dierbaren); en minder werknemers zouden vervroegd met pensioen gaan vanwege gezondheidsproblemen. Een gezonder personeelsbestand zou zich vertalen in lagere zorgkosten. En wat meer is, gezonder ouder worden zou zowel de toekomstige beroepsbevolking als de consumptie vergroten, aangezien minder mensen voortijdig overlijden en gezonder ouder wordende consumenten de vraag naar consumptie blijven stimuleren.

Sociale en economische gezondheidsvoordelen

Bij het McKinsey Global Institute is onderzocht wat er nodig is om de wereldbevolking gezonder te maken en vervolgens om zo de potentiële sociale en economische voordelen in kaart te brengen. Men ontdekte dat door het gebruik van bekende interventies op grotere schaal – zoals het bevorderen van gezond gedrag, het uitbreiden van de toegang tot eerstelijnszorg en een meer aandacht voor therapie etc. – de wereldwijde ziektelast in de komende twee decennia met 40% zou kunnen worden verminderd.

De individuele gezondheidsvoordelen zouden enorm zijn: een 65-jarige in 2040 zou net zo gezond kunnen zijn als een 55-jarige vandaag; de kindersterfte zou met 65% dalen; de kloof tussen gezondheidsverschillen zou kleiner worden; en tegen 2040 zouden er 230 miljoen meer mensen in leven zijn.

De economie zou een broodnodige boost krijgen. Als we alle voordelen van een betere gezondheid optellen die de economie stimuleren, is de inschatting dat een betere gezondheid het wereldwijde BBP in 2040 met 12 biljoen euro zou kunnen verhogen. Dat is een stijging van 8%, of 0,4% snellere groei per jaar.

En investeren in gezondheid levert een hoog economisch rendement op. Elke geïnvesteerde euro realiseert een economisch voordeel van 2 tot 4 euro. In landen met hogere inkomens zouden de implementatiekosten meer dan gecompenseerd kunnen worden door productiviteitswinsten in de gezondheidszorg. Bij opkomende economieën zullen meer investeringen nodig blijven om hun gezondheidsinfrastructuur uit te bouwen.

Het onderzoek sterkt de overtuiging dat het verbeteren van de gezondheid ons in staat stelt om een ​​maatschappelijke en economische game changer te realiseren. Er zijn immers maar weinig investeringen die voorzien in zoveel van de huidige sociale behoeften, waardoor het welzijn aanzienlijk wordt verbeterd en ongelijkheid wordt verminderd. Terwijl ze ook een indrukwekkend schot in de roos vormen voor de wereldeconomie – en dat alles met een hoog investeringsrendement.

Dus wat kunnen bedrijven doen?

Focus op drie gebieden:

  • Investeren in de gezondheid van je werknemers op korte en lange termijn;
  • Inclusieve werkomgevingen creëren;
  • Actief bijdragen aan de ontwikkeling van gezonde gemeenschappen.

Er zijn veel manieren om te investeren in de gezondheid van jouw personeel. Een goede start is de eerste stap naar gezondheid en veiligheid op het werk. Maar dat is niet genoeg. In de werkomgeving van vandaag zijn beroepsrisico’s in toenemende mate gerelateerd aan stressfactoren voor de geestelijke gezondheid, slaapgezondheid en een toenemende mate van onvoldoende beweging. Onderzoek toont aan dat chronische aandoeningen, waaronder lage rugpijn, geestelijke gezondheid en migraine, de productiviteit van werknemers tot 5% kunnen verminderen. Dus het verbeteren van de gezondheid op de werkplek is belangrijk en een waarde creërende investering.

Investeren in gezondheidsprogramma’s

Veel bedrijven experimenteren hier al mee. Gezondheidsprogramma’s omvatten beloningen voor deelname aan gezondheidsbeoordelingen, het ondersteunen van gezondheidsactiviteiten en het bereiken van gezondheidsdoelen; ondersteuning voor gezondheidsverbetering, inclusief georganiseerde fitness- gerelateerde evenementen en bewegings- uitdagingen; en toegang tot gezondheidsprogramma’s en gezondheidscoaching.

Sommige bedrijven hebben ontdekt dat goedkope en relatief eenvoudige strategieën voor gezondheidsbevordering een verschil kunnen maken voor de productiviteit. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van vragenlijsten voor een gezondheidsbeoordeling om inzicht te krijgen in de behoeften van het personeel. Om samen een flexibele en veelzijdige toolkit voor gezondheidsbevordering te ontwikkelen. Zo’n programma kan werknemersactiviteiten omvatten met focus op gezondheid, teambuildingdagen en gezondheidswandelingen. Dit soort initiatieven hebben in de praktijk  aantoonbaar tot significante dalingen van het ziekteverzuim geleid.

Overweeg ook om meer flexibele werkomgevingen te promoten. Werkgevers die thuis en op de zaak werken stimuleren, profiteren van een verbeterde werkbeleving. Organisaties die flexibel werken aanbieden en mogelijk maken, helpen mantelzorgers om aan het werk te blijven.

Creëer een inclusieve werkomgeving. Dit betekent ook het aanbieden van informatie en passende (om)scholing. Maar ook het creëren van een cultuur die discriminatie en pesten aanpakt. Het aanbieden van ondersteunende technologieën voor mensen met beperkingen. Maar ook het toegankelijk maken van gebouwen voor mensen met mobiliteitsproblemen.

Een goed voorbeeld is BMW. Managers van een BMW-autofabriek in Duitsland, werkten samen met werknemers om de productielijn opnieuw te ontwerpen om taken aan te pakken die oudere werknemers lastig vonden. De focus lag op goedkope ergonomische veranderingen die fysieke stress verminderden. De productiviteit op de aangepaste lijn was gelijk aan vergelijkbare lijnen met een jongere leeftijdsmix. Maar ook de kwaliteit was hoger en het ziekteverzuim lag onder het fabrieksgemiddelde. Het programma is overgenomen bij BMW-fabrieken elders.

Gezonde werk- gemeenschappen

Overweeg ook het bevorderen van gezonde werk- gemeenschappen. Dit kan betekenen dat je er aan werkt om de gezondheidsvoetafdruk van jouw bedrijf te verbeteren. De manieren waarop activiteiten bijdragen aan de gezondheidsresultaten van individuen, gemeenschappen en hele bevolkingsgroepen is legio. Impact op de gezondheid moet meer prioriteit worden binnen bredere programma’s van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Sommige internationale bedrijven hebben bijvoorbeeld toezeggingen gedaan om te zorgen voor schoon water, hygiëne en sanitaire voorzieningen voor hun werknemers, partners en leveranciers, in gebieden met waterschaarste in de wereld. Wat zou jij en je onderneming kunnen doen in jouw organisatie, omgeving en regio? Zelf of samen met andere bedrijven?

Gezondheid en vitaliteit zijn belangrijke waarden voor elke organisatie. En ze worden steeds belangrijker. Er zijn meer gerichte interventies nodig die daadwerkelijk de gezondheid verbeteren op de korte en langere termijn. Leven in gezondere omgevingen, samenlevingen en werkplekken die bovendien gezond gedrag en een gezonde mentaliteit aanmoedigen zullen steeds meer het verschil maken. Preventie en gezondheidsbevordering voor de lange termijn kunnen niet zomaar en alleen worden overgelaten aan onze traditionele zorgverleners of onze zorgstelsels. Het is letterlijk een zaak van ons allemaal.

Maar hoe dan?

We kunnen ons voorstellen dat ook in jouw bedrijf en organisatie gezondheid een steeds belangrijker issue aan het worden is. Maar hoe geef je dat handen en voeten? Hoe stel je een gezondheidsprogramma op wat past en werkt? Als organisatie heeft ZAKENWIJZER een missie: mensen en organisaties op hun bestemming brengen. Naast verschillende zakelijke diensten en activiteiten om hier effectief handen en voeten aan te geven, beschikken we over een gecertificeerde Arbodienst van een andere soort. Want naast het verzorgen van de wettelijke en reguliere verzuimmanagement taken voor onze opdrachtgevers, staat gezondheid en vitaliteit van mens & organisatie urgent bij ons op de agenda.

Het minste wat we voor je kunnen betekenen is eens vrijblijvend in gesprek te gaan. We delen graag onze expertise en ervaringen om ook jouw organisatie gezonder en vitaler te maken. Geïnteresseerd? Neem contact met ons op en we maken ons beschikbaar voor het uitwisselen van onze kennis. Want gezondheid en vitaliteit worden het nieuwe normaal.

Bewegen op het werk

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.