Leiderschap: Ik zou willen dat jij je kunt zien zoals ik je zie.

OpleidenNiveau 4 Ontwikkeling John Maxwell

In de komende 5 weken maken we kennis met John Maxwell en zijn beroemde 5 niveaus van Leiderschap. John Maxwell is een Amerikaanse auteur en spreker over leiderschap. Van zijn boeken zijn miljoenen exemplaren verkocht en staan nummer één op de Best Seller List van de New York Times.

Niveau 4. ONTWIKKELING (gebaseerd op reproductie)

De beste omschrijving van leiderschap luidt misschien wel als volgt: ‘leiderschap is jezelf misbaar maken’. Hier zit dan ook direct de crux. Leiderschap is nog te vaak gedreven door persoonlijk ego. De grootste valkuil voor leiders is dat ze gaan geloven in zichzelf. Falend leiderschap heeft niet zelden met falend persoonlijk leiderschap te maken. Daarom is niveau 4 zo belangrijk als volgende stap. Op niveau 1 heb je volgers omdat ze wel moeten. Dat streelt het ego van menig leider die nog in de kinderschoenen staat. Bij niveau 2 zagen we dat de leider volgers heeft omdat hij/zij in staat is relaties te leggen. Werknemers zijn fan van je. Daar kan niet elke leider op de juiste wijze mee omgaan. Zeker niet als de leider corrigerend op moet treden tegen zijn fans. Op niveau 3 laat de leider zien waartoe hij-zelf in staat is. Je kunt je daar als leider ook in verliezen en jezelf als een geweldenaar zien. Een alleskunner.

“Kijken naar mensen en een 10 zien. Niet omdat ze al een 10 zijn, maar om wat ze kunnen zijn. ” Peter de Heer

Leiderschap op niveau 4 verdraagt geen belemmerend ego. Op dit niveau kijk je naar mensen en hun talenten. Je daagt ze uit, motiveert en stimuleert hen om hun talenten te ontwikkelen. Kijken naar mensen en een 10 zien! Niet omdat ze al een 10 zijn, maar om wat ze kunnen zijn. Leiders die zo kijken, zien zoveel meer. Meer dan de medewerker zelf nog ziet. Op dit niveau ben je niet bezig om jezelf als leider te positioneren en je eigen positie veilig te stellen. Je bent bezig de talenten van je werknemers te ontginnen en bloot te leggen. Ze uit te dagen hun grenzen op te zoeken. Zoveel beter te worden dan ze nu al zijn. Misschien wel beter nog dan jij als leider bent. Leiderschap op niveau 4 ziet talentvolle medewerkers niet als een bedreiging maar als een overwinning. Je kunt als leider steeds meer taken en verantwoordelijkheden van jezelf, overdragen en delegeren aan anderen.

Jezelf misbaar maken zorgt ervoor dat jij nieuwe uitdagingen kan oppakken in de razendsnelle wereld van verbeteren, vernieuwen en innoveren. Leiderschap op niveau 4 is niet geschikt voor kwetsbare ego’s en zelfvoldane gearriveerde leiders. Maar alleen voor leiders die naar mensen kunnen kijken en een ’10’ zien.

Was deze blog voor jou interessant? Deel hem dan met je vrienden, relaties en volgers.

Auteur: Peter de Heer
Peter is trainer, docent, leiderschapscoach en oprichter van ZAKENWIJZER BV
Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.