Krappe arbeidsmarkt; dit is het effect op de werkdruk

Arbodienstwerkdruk

De werkdruk in Nederland neemt fors toe als gevolg van de krappe arbeidsmarkt. Dit heeft grote gevolgen voor zowel werkgevers als werknemers. De burn out gevallen nemen hierdoor ook flink toe. Ben je benieuwd hoe je werkdruk zou kunnen verminderen? Lees dan snel dit artikel.

Toenemende burn out gevallen

Nederland kampt met een krappe arbeidsmarkt waardoor de werkdruk ontzettend toeneemt. Deze werkdruk heeft heel veel invloed op werknemers waardoor burn out gevallen oplopen. Op dit moment ervaart 1 op de 7 werknemers burn-outklachten. Deze burn-outklachten leiden vervolgens in veel gevallen tot verzuim. Dit is een hele grote kostenpost voor werkgevers. Niet in alle gevallen leidt werkstress tot verzuim, maar de kwaliteit van de werkzaamheden zullen wel fors achteruit gaan. Daarnaast is dit natuurlijk ook niet bevorderlijk voor de sfeer op de werkvloer.

Werkdruk is beroepsziekte nummer één. Dit is voor werkgevers ontzettend kostbaar en voor de werknemer natuurlijk heel vervelend. Wanneer dit het geval is, kan een werknemer zo een half jaar thuis zitten. Dit kost voor de werkgever niet alleen veel geld, maar ook een paar extra handen. Doordat er iemand langere tijd wegvalt, veroorzaakt dit nog meer werkdruk voor alle andere werknemers. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat personeel met bosjes uitvallen.

Op korte termijn is het misschien aantrekkelijk om personeel gewoon door te laten werken, maar voor op lange termijn werkt dit averechts. Daarom is het van groot belang dat de mentale gezondheid van werknemers goed in de gaten wordt gehouden.

4 tips om werkdruk te verminderen

1. Duidelijke taakomschrijvingen

Aan de hand van een duidelijke taakomschrijving weten medewerkers precies wat er van ze verwacht wordt. Hierdoor ontstaan er geen onduidelijkheden en kan de planning goed gemanaged worden.

2. Voldoende ruimte

Voor werknemers is het fijn als zij zelf kunnen bepalen waar, wanneer en hoe zij hun werkzaamheden uitvoeren. Dit geeft minder druk en zorgt daarom voor minder stress. Het grootste belang is dat de werkzaamheden netjes worden uitgevoerd en niet wanneer. Laat je werknemers hun eigen planning invullen.

3. Creëer herstel momenten

Soms ontkom je niet aan drukke periodes. Dit is ook helemaal niet erg. Werknemers kunnen voor een korte tijd de drukte wel aan wanneer er een deadline of project bezig is. Wanneer deze periode voorbij is, is het van groot belang dat je zorgt voor een herstel periode. Met een herstel periode wordt een rustige periode bedoelt waarin werknemers geen stress ervaren en goed kunnen herstellen.

4. Trainingen aanbieden

Als werkgever kun je je werknemers trainingen aanbieden waardoor zij beter om kunnen gaan met werkdruk. Denk hierbij aan trainingen zoals timemanagement, persoonlijk leiderschap en stress weerbaarheid.

Voorkomen is beter dan genezen

De werkdruk in Nederland neemt snel toe en dat heeft grote gevolgen voor zowel werkgevers als werknemers. Wil je burn outs voorkomen, dan is het belangrijk om de signalen vroegtijdig te herkennen en actie te ondernemen. Zakenwijzer kan advies en ondersteuning bieden bij het verminderen van werkdruk en burn outs. Meer weten? Neem contact met ons op!

 

Vragen?

Voor meer informatie kun je ook contact met ons opnemen door te bellen of te e-mailen.

Vraag gratis informatie aan

Volg ZAKENWIJZER op LinkedIn en blijf op de hoogte!

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.