Leiderschap... van een andere soort

OpleidenNiveau 5 De Top John Maxwell

In 5 weken hebben we kennisgemaakt met John Maxwell en zijn beroemde 5 niveaus van leiderschap. John Maxwell is een Amerikaanse auteur en spreker over leiderschap. Van zijn boeken zijn miljoenen exemplaren verkocht en staan nummer één op de Best Seller List van de New York Times. Met deze week alweer het allerlaatste niveau, namelijk niveau 5: ‘De Top’.

Niveau 5. De Top (gebaseerd op respect)

Het is maar de vraag of de uitdrukking ‘het is eenzaam aan de top’ ook zo gevoeld wordt op niveau 5 leiderschap. Op dit niveau is leiderschap aangekomen op de top en gebaseerd op respect en relatie met medewerkers. Ook als je niet in de buurt bent, zullen ze altijd met dat onvoorwaardelijke respect over je spreken. Of voor je in de bres springen als anderen dat niet doen. Je bent het rolmodel waar medewerkers zich aan spiegelen om ook zelf steeds beter te worden dan ze nu al zijn.

”Niveau 5 leiders creëren niveau 5 organisaties.” Peter de Heer

We kennen allemaal wel die ene leraar of juf op school, die een onuitwisbare indruk bij ons heeft achtergelaten. Hij of zij was het die in ons geloofde en ons heeft gestimuleerd, gemotiveerd en uitgedaagd te worden wie we zijn. Medewerkers zullen op niveau 4 ook zelf weer nieuwe leiders opleiden en achterlaten. Niveau 5 leiders creëren niveau 5 organisaties. Jim Collins heeft in zijn boek Good to Great – na langjarig en uitgebreid wetenschappelijk onderzoek – nauwkeurig beschreven waarom sommige organisaties duurzaam succesvol zijn en andere middelmatig scoren en/of ten onder gaan. Leiderschap op niveau 5 bleek de doorslaggevende factor van duurzaam succes.

Situationeel leiderschap:

De weg naar niveau 5 leiderschap kent géén quick fix route. Je hebt de ervaring van niveau 1 echt nodig om je volgende stap naar 2 te kunnen maken en zo verder. Niveau 5 leiders weten als geen ander de verschillende leiderschapsniveaus toe te passen volgens de principes van situationeel leiderschap. Niveau 5 leiders kennen hun medewerkers en weten als geen ander welk niveau (stijl) van leidinggeven medewerkers nodig hebben. Dat kan per medewerker verschillen. Maar kan ook verschillen per ontwikkel-stadium van de medewerker en/of uit te voeren taak of opdracht. Leiderschap op niveau 5 is leiderschap van een andere soort. Het soort dat mensen en organisaties op hun bestemming brengt.

Was deze blog voor jou interessant? Deel hem dan met je vrienden, relaties en volgers.

Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.