Stop met multitasking, zo doe je dat

HRMultitasken

Het fenomeen multitasking is provocerend en hardnekkig. Je kunt een aantal dingen tegelijk doen, waardoor je kostbare tijd bespaart. Waarom zou je dat niet doen?! Onderzoek door de jaren heen heeft aangetoond dat dit idee gewoon een misvatting is. Multitasken levert ons niet zoveel op. Integendeel. Het kost ons juist méér tijd.

Onderzoek haalt ons uit de multitasking- droom

Een onderzoek dat onder Microsoft-medewerkers werd uitgevoerd, toonde aan hoeveel invloed een andere taak daadwerkelijk had op ons vermogen om productief te zijn. In het onderzoek toonden de deelnemers aan dat het reageren op een expresbericht of een e-mail tijdens een taak, kan leiden tot zo’n extra 10-15 minuten om weer echt aan het werk te gaan. En dan gaat het alleen nog maar over gewoon e-mailverkeer en instant berichten. Het is daarom gemakkelijk voor te stellen hoe je uren verliest gedurende de dag door onze pogingen om meerdere taken tegelijk uit te voeren.

Veel mensen lijken te geloven dat multitasking eigenlijk een goede workout voor je hersenen is. In werkelijkheid zijn je hersenen gewoon niet ontworpen om veel dingen tegelijkertijd te doen. In plaats daarvan springt het heen en weer tussen de verschillende taken, waarbij de focus verdeelt moet worden over de onderhanden taken van dat moment. Met als gevolg dat al je taken eronder lijden. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat wanneer je aan het multitasken bent, je IQ maar liefst 10 punten kan dalen vanwege het gebrek aan focus. Het grappige is dat, ondanks al het onderzoek en alle beschikbare valide feiten dat multitasking geen goede aanpak is, we het vervolgens toch gewoon blijven doen. De vraag is: waarom toch?

We weten dat het niet efficiënt is en dat we het niet zouden moeten doen. Maar toch nemen we onze toevlucht tot deze manier van werken. We hebben muziek op staan, een podcast, of luisteren naar een nieuwsprogramma, terwijl we aan het werk zijn in een project wat onze aandacht en volle focus vraagt. Tussendoor reageren we op aandacht vragende mailtjes die oppoppen in ons scherm. Tussendoor roepen we nog wat naar onze collega’s en lachen om een grap die we in het geroezemoes van onze kantoortuin opvangen. En we werpen regelmatig een blik op onze smartphones en reageren op berichtjes, appjes en zijn druk met onze social media accounts.

Waarom we multitasken

Multitasking lijkt wat vaker voor te komen bij jongere mensen, maar uiteindelijk maken we ons er bijna allemaal schuldig aan. Waarom doen we dit eigenlijk? Er lijken een paar redenen te zijn.

Gewoonte

Multitasking lijkt gewoon een slechte gewoonte die we sluipenderwijs laten ontstaan en is vervolgens moeilijk te doorbreken. Hoe vaak zit jij, ondanks de piepjes of meldingen, midden in een taak en het volgende moment controleer jij je Facebook of Gmail? Zonder goede reden, maar het gebeurt gewoon. Gedrag veranderen is altijd moeilijk, maar bewust zijn van het probleem is een goed begin.

Genoegen

Alle toeters en bellen van de meldingen die we dagelijks krijgen, geven ons eigenlijk plezier. Het ontvangen van nieuwe informatie stimuleert onze zintuigen en maakt dopamine vrij in onze hersenen. In zekere zin raken we min of meer verslaafd aan het constante spervuur ​​​​van informatie en likes die we ontvangen. Uiteraard maakt onze keuze voor multitasking dit hele proces mogelijk en werkt vervolgens verslavend.

Ongeloof

Ten slotte geloven sommige mensen het gewoon niet. De onderzoeken, de logica, de feiten en het gezond verstand zijn in hun ogen flauwekul. Ze geloven nog steeds dat het een haalbare en zelfs na te streven manier van werken is. Misschien laat deze groep zich nog een keer overtuigen, maar onwetendheid is nog vaak voor velen een soort gelukzaligheid die men niet wil verstoren.

Stoppen met multitasken

Hoe je kunt ‘monotasken’

De oplossing is natuurlijk om het tegenovergestelde te doen. Om je aandacht en tijd in één ding tegelijk te steken. Om te monotasken. Hier zijn een paar manieren waarmee we het automatisch multitasken kunnen doorbreken.

  • Vooruit plannen
    Als je de moeite neemt om jouw tijd te plannen en deze planning strikt te volgen, kun je veel van de druk en dwangmatigheid van multitasken vermijden. Meestal hebben we een idee van wat we moeten doen, maar niet concreet. Die onzekerheid leidt tot een dwalende geest die multitasking-gedrag creëert. Maak een plan of takenlijst en hou je eraan.
  • Zet je communicatie en informatiebronnen uit.
    Technologie is de grootste boosdoener voor veel van ons multitasking-gedrag. Van het checken van e-mail tot sociale media, het gemak van toegang en gewoonten met betrekking tot communicatie en informatie- technologie zijn vaak de aanleiding. Om dit te voorkomen: check out. Werk offline, zet je smartphone stil of verbreek de internetverbinding.
  • Creëer een heiligdom
    Onze omgeving heeft grote invloed op ons multitasking gedrag. Ons werk en onze normale dagelijkse omgeving en leven zit vol afleiding. Alles wedijvert om je aandacht. Zoek in plaats daarvan een plek die vrij is van deze verleidingen en waar jij je op één taak tegelijk kunt concentreren. Creëer een fysieke en sociale stilte plek.
  • Blok technologie
    Gewoon jezelf afsnijden van technologie, vooral van internet, is misschien niet altijd een haalbare optie. Er is echter een minder extreme benadering. Je kunt verschillende tools gebruiken die je focus bewaren houden wanneer je online bent. Extensies, zoals StayFocusd, kunnen je helpen de belangrijkste boosdoeners van multitasking te blokkeren en je weg te houden van jouw favoriete blog, sportnieuws of sociale media.
  • Pas op!
    De eenvoudigste stap die je kunt nemen, is om je bewust te zijn van hoe en waar jij jouw tijd doorbrengt. Het bijhouden van een dagboek of logboek om te zien hoe jouw dag verloopt en waar je daadwerkelijk aan werkt, kan een geweldige manier zijn om patronen en bronnen te identificeren waardoor je wordt afgeleid.

Multitasking ontstaat uit afleiding

Dit zijn slechts enkele van de manieren om multitasking tegen te gaan, maar uiteindelijk komt het neer op bewust aanwezig zijn en je gedrag bewust te veranderen. Makkelijker gezegd dan gedaan. In ieder geval mag duidelijk zijn dat multitasking geen effectieve aanpak is. Wat je daarmee doet, is aan jou. Maar zodra het je lukt om een paar stapjes te zetten op weg naar gefocust werken, zul je de meerwaarde ervan ontdekken. Dat zal je naar alle waarschijnlijkheid motiveren om volgende stappen te zetten op weg naar effectiever werken en presteren.

Timemanagement

Persoonlijk leiderschap

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.