9 tekenen dat je intelligenter bent dan je denkt

HRintelligent zijn rubix

Hoe intelligent ben jij? Er lopen heel wat mensen rond op deze wereld die overmoedig zijn en denken dat ze slimmer zijn dan ze in werkelijkheid zijn. Maar nog vaker zijn er mensen die zich niet realiseren dat ze juist slimmer zijn dan ze denken. Ben jij dat?

Wat maakt jou intelligent?

Hier zijn negen door de wetenschap ondersteunde signalen dat je jezelf niet genoeg IQ-krediet geeft.

1. Je bent creatief

Dr. Katie Davis, een klinisch neuropsycholoog, vertelde dat creativiteit een definitief teken van intelligentie is, omdat het flexibel out of the box denken vereist. Creatievelingen behoren vaak tot de slimme mensen. Neem creatieve geesten van een reclame bureau. Hun vermogen om inzicht te krijgen en dit te vertalen in een boodschap die de voordelen van een merk/bedrijf op een boeiende, waardevolle manier belicht, is een taak die zeker niet voor iedereen is weggelegd. Hun brein werkt gewoon anders. Creativiteit is het persoonlijke kenmerk van slim.

2. Je bent rommelig

Kathleen Vohs van de Universiteit van Minnesota zegt dat hoe rommeliger je bent, hoe slimmer je bent. Een studie in Psychological Science, bevatte twee groepen die werden gevraagd om creatieve toepassingen voor pingpongballen te bedenken. De ene groep werkte in een rommelige, wanordelijke omgeving, terwijl de andere in een nette omgeving werkte. De rommelige groep brainstormde aanzienlijk creatievere en interessantere ideeën. Dus voordat je jezelf uitscheldt voor je voortdurend rommelige bureau, geef jezelf in plaats daarvan een paar IQ-punten.

3. Je bent nieuwsgierig

Des te nieuwsgieriger je bent, hoe meer je leert en hoe slimmer je wordt. De wetenschap ondersteunt dit. Een studie van Goldsmiths University of London ontdekte dat “hoe mensen hun tijd en moeite investeren in hun intellect” (d.w.z. hun nieuwsgierigheid voeden) een grote rol speelt bij cognitieve groei.

Maar het is niet alleen meer leren dat je slimmer maakt. Het is ook het meer willen leren. Een eigenschap die veel voorkomt bij intelligente mensen. Een onderzoek in de Journal of Individual Differences toonde een verband aan tussen mensen die als kind hoog scoorden op IQ-tests en volwassenen die nieuwsgieriger waren en meer openstonden voor nieuwe ideeën. Psychologisch onderzoek van Georgia Tech toonde ook aan dat mensen met een hoge nieuwsgierigheid, toleranter zijn voor ambiguïteit, wat een verfijnde denkstijl vereist.

nieuwsgierigheid

4. Je praat tegen jezelf

Nee, het is geen teken dat je gek bent, integendeel. Een onderzoek van psychologen Paloma Mari-Beffa en Alexander Kirkham van de Universiteit van Bangor, toonde aan dat hardop tegen jezelf praten de zelfbeheersing – een belangrijke vorm van intelligentie –  verbetert. Ze gaven de deelnemers aan de studie een reeks taken en bijbehorende schriftelijke instructies, en vroegen hen de instructies stil of hardop voor te lezen. De gemeten concentratie en prestatie van degenen die hardop lazen, waren veel beter. Hardop praten zorgt voor controle, daarom praten zoveel professionele atleten hardop tegen zichzelf tijdens wedstrijden.

5. Je hebt een hoge zelfbeheersing

Of je nu zelfbeheersing uitoefent door hardop tegen jezelf te praten of gewoon door het te willen, het is een over het hoofd gezien teken van intelligentie. Een psychologiestudie uit 2009 van Yale University gaf deelnemers IQ-tests en bood hen beloningsgeld aan dat ze onmiddellijk of later (voor een hoger bedrag) konden ontvangen. Degenen die ervoor kozen om te wachten, hadden ook hogere IQ-scores, wat aangeeft dat weerstand bieden aan het nemen van impulsieve beslissingen en het zorgvuldig afwegen van opties correleert met intelligentie.

6. Je bent goed in alleen zijn

Als je van je eigen wereld houdt en niet constant anderen nodig hebt, is dat een teken van intelligent zijn. Een studie gepubliceerd in het British Journal of Psychology toonde een verband aan tussen tevredenheid met alleen zijn en intelligentie. Intelligente mensen gebruiken hun tijd om na te denken, prioriteiten te stellen en te plannen, wat de zelfbeheersing versterkt.

7. Je bent grappig

Een psychologiestudie van de Universiteit van New Mexico uit 2011, wees uit dat professionele komieken en mensen die grappigere cartoononderschriften schreven, hoger scoorden op verbale intelligentie. Slimme mensen kennen vlijmscherpe humor en hebben gevoel voor humor.

8. Je bent ruimdenkend

Een psychologiestudie van de Yale University uit 2008 toonde aan dat zeer intelligente mensen de neiging hebben open te staan voor de standpunten van anderen, en hun eigen standpunten pas formuleren als ze meerdere meningen hebben gehoord. Dit betekent echter niet dat ze wispelturig zijn. Want uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat ruimdenkende mensen meer vertrouwen hebben in hun mening als ze eenmaal gevormd zijn en minder snel worden gemanipuleerd.

9. Je bent er niet van overtuigd dat je bijzonder slim bent

Psychologen ontdekten het Dunning-Kruger-effect. Dat zegt dat minder competente of slimme mensen hun mentale vermogens consequent overschatten. Terwijl intelligente mensen zich veel meer bewust zijn van hun beperkingen. En als je je beperkingen kent, is de kans groter dat je jezelf omringt met slimme mensen om je beperkingen te compenseren. Het maakt je ook hongeriger om meer te leren, waardoor je weer slimmer wordt. Zoals Shakespeare zei: “De dwaas denkt dat hij wijs is, maar de wijze weet dat hij een dwaas is.”

Worden wie je bent

Hoe slim ben jij? Weet jij wie je bent? Ken jij je belangrijkste persoonskenmerken? Het is jammer als je twijfelt en dit eigenlijk niet goed weet. Overschatting, maar ook onderschatting maakt het jou onnodig moeilijk. Je zou echt beter moeten begrijpen wie je bent.

Valide en op wetenschappelijke basis uitgevoerde persoonlijkheidstesten geven vaak de verfijnde antwoorden en duidingen. Natuurlijk weet jezelf (onbewust) best wel waar je grenzen ongeveer liggen. Maar nogmaals: we overschatten onszelf en komen daardoor net even te vaak in de problemen. Maar dat geldt recht evenredig voor onderschatting van wie je bent en kunt zijn. Balans tussen deze twee ontstaat door beter te begrijpen wie je bent. Want als je weet wie je bent, kun je worden wie bent. En dat is het beste wat jou kan overkomen.

Meer weten over onze persoonlijkheidstesten?

Wil je meer informatie over persoonlijkheidstesten? Neem contact met ons op via 088 – 505 6000 of vraag vrijblijvend informatie aan.

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

1 Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.