De gezondheid en vitaliteit van je medewerkers is belangrijk

Arbodienstvitaliteit en gezondheid

Gezondheid en Vitaliteit kan worden omschreven als de wil om te overleven, te groeien en te ontwikkelen. Gezondheid & Vitaliteit van medewerkers wordt toegeschreven aan mensen die levendig, enthousiast en spontaan zijn. Vitale mensen zijn zij die zich lichamelijk en geestelijk goed voelen. Geestelijke en lichamelijke gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe creëer je een goede balans tussen werk en privé? Daar gaat deze blog over!

Het belang van Gezondheid & Vitaliteit

Gezonde, vitale en gemotiveerde medewerkers vormen de basis van een gezonde organisatie. Gezonde en vitale medewerkers zijn minder vaak ziek, productiever, voelen zich betrokken en zijn daarmee een belangrijke factor in het succes van organisaties. Een medewerker is onmisbaar als er een goede balans is tussen stress en energie. Een medewerker voelt zich goed op het werk en blijft ook gezond en vitaal. Als een medewerker zich niet vitaal voelt, kan het gevolg zijn dat hij zich ook niet lekker voelt op het werk. Je hebt immers energie nodig om te kunnen werken. Wie zich goed en gezond voelt, kan langer en met meer plezier werken.

De vitaliteit van medewerkers heeft (via motivatie) een indirecte invloed op de mate van medewerkersbetrokkenheid. Als een medewerker thuis problemen heeft, zich lichamelijk niet lekker voelt of geestelijk niet in staat is om met bepaalde situaties om te gaan, wordt zijn/haar vitaliteit negatief beïnvloed. Hij/zij zal minder energie hebben om aan zijn taken te besteden en zal meer moeite hebben om de drive (motivatie) vast te houden om al zijn taken naar behoefte uit te voeren.

Maar gezond leven is onlosmakelijk verbonden aan vitaliteit. We weten dat allemaal wel. Het ontbreekt ons dan ook niet aan kennis, maar aan de wil het te doen en vol te houden. We kunnen allemaal wel wat juiste hulp gebruiken.

Betrokkenheid

Medewerkersbetrokkenheid vraagt een zekere mate van fysieke en mentale energie, kracht en bereidheid. Als jouw medewerkers mentaal en fysiek uitgeput zijn door hun werk, is het voor hen onmogelijk om betrokken te zijn. Ze zijn al uitgeput van het uitvoeren van hun dagelijkse taken en kunnen niet die extra stap zetten om bij te dragen aan het succes van de organisatie.

Motivatie

De Gezondheid & Vitaliteit van medewerkers heeft ook invloed op hun motivatie. De primaire link is eenvoudig. Hoe meer energie medewerkers hebben, hoe meer energie ze aan hun werk kunnen besteden. Daarnaast heeft motivatie – en specifiek intrinsieke motivatie – een positief effect op de vitaliteit. Intrinsieke motivatie heeft betrekking op actie en wordt geleid door een gevoel van voldoening en vervulling. Medewerkers die intrinsiek gemotiveerd zijn, hebben plezier in hun werk en zullen over het algemeen minder vaak last hebben van mentale en fysieke klachten, zoals burn-out.

Gezondheid & Vitaliteit en verzuim

Bovendien draagt Gezondheid & Vitaliteit bij aan het tegengaan van verzuim. Als werknemers mentaal of fysiek ongelukkig zijn, melden ze zich eerder ziek. Je moet je goed voelen om te kunnen werken, anders is het min of meer onmogelijk om productief te blijven.

Aandachtspunten

Uit een werknemersonderzoek bleek dat 65% van de werknemers positief reageerde op de stelling dat ze een goede balans ervaren tussen mijn werk en privéleven. Van de 65% was slechts 18% het er helemaal mee eens en 47% mee eens. Slechts 65% van de werknemers ervaart een goede balans tussen werk en privé

Uit sectoranalyse blijkt dat werknemers in de dienstverlenende sector, automatisering en productie de slechtste balans tussen werk en privéleven ervaren. Aan de andere kant van de schaal ervaren medewerkers in administratie en ondersteuning en zakelijke dienstverlening de beste balans tussen werk en privé.

Onze arbodienst

Investeer vandaag nog in de gezondheid en vitaliteit van je werknemers.
Vertel me meer!

Hoe je de Gezondheid & Vitaliteit van medewerkers en de balans tussen werk en privé kan bevorderen

Als jouw medewerkers worstelen met hun Gezondheid & Vitaliteit en werk-privébalans, kunnen de volgende zes punten door managers en HR worden geïmplementeerd om werknemers te helpen:

Neem regelmatig contact op met medewerkers en onderhoud regelmatig contact met hen.

Het klinkt misschien eenvoudig, maar kleine en informele bijeenkomsten bieden managers het perfecte platform om een open dialoog over het onderwerp te creëren.

Werk aan het creëren van een omgeving van vertrouwen.

Zo worden medewerkers meer openhartig over eventuele gezondheids- en vitaliteits- of werk-privékwesties.

Zorg dat er rekening wordt gehouden met de persoonlijke situatie van medewerkers.

Een goed voorbeeld is het bieden van meer vrijheid aan medewerkers wanneer hun persoonlijke situatie dit vereist, waardoor de flexibiliteit ontstaat die nodig is voor een goede balans.

Bied medewerkers specifieke trainingen en/of coaching aan.

Hoewel werknemers veel invloed hebben op hun balans tussen werk en privé, kunnen ze hulp nodig hebben bij het creëren van een gezonde balans tussen werk en privé

Maak een werkdrukmeter op kantoor.

Een zichtbare graadmeter hebben van hoe medewerkers het doen, helpt echt om bewustzijn over het probleem te creëren en houdt het onderwerp bovendien in de openbaarheid.

Overweeg om medewerkers flexibelere werktijden te bieden en de mogelijkheid om af en toe thuis te werken.

Een vergroting van de vrijheid zorgt voor extra mobiliteit van medewerkers, zodat onverwachte gebeurtenissen, zoals een ziekte van een kind of een tandartsafspraak, niet onnodig stressvol worden.

Maak werk van verzuim

We hebben veel te lang focus gehad op verzuim en re-integratie. Er zijn allerlei (misleidende) argumenten te bedenken waarom organisaties zich (bewust of onbewust) uitsluitend richten op ‘zieke’ werknemers. En als ze ziek zijn pas dan in actie komen. Het in ‘kosten’ denken is hier o.a. debet aan.

Zolang bedrijven nog steeds voor de ‘goedkoopste’ arbodienst kiezen en het goedkoopste verzuimabonnement, krijg je waar je voor kiest. Ga je denken veranderen van ‘kosten’ naar ‘investeren’. Voorkomen is moreel niet alleen beter dan genezen, maar als we het hebben over investeren is investeren in gezondheid en vitaliteit van werknemers de best denkbare met de meeste opbrengst.

Leer anders denken. Want alleen dan ga je anders doen. Stop met het maken van kosten. Ga investeren! Investeer in je werknemers en je valt van je stoel van verbazing over het ongekende rendement en de winst die ook jouw organisatie zal behalen. Neem contact met ons op als je meer wilt weten. We helpen je graag op weg.

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.