Verzuim terugdringen in 9 stappen

Arbodienstverzuim terugdringen

Verzuim van medewerkers kan ernstige negatieve gevolgen hebben voor de winstgevendheid van elk bedrijf, verzuim terugdringen is dan ook erg belangrijk binnen een onderneming. De kosten van ziekteverzuim van medewerkers zijn aanzienlijk. Grofweg moet je denken aan gemiddeld 350 euro per werknemer per dag! Ontkennen en denken dat het bij jouw bedrijf wel mee zal vallen is het ontkennen van de feiten. Eerlijk doorrekeningen van alle (directe en indirecte) kosten maken verzuim heel erg kostbaar.

Een bedrijf moet dan kijken naar manieren om het ziekteverzuim te verlagen en zo de productiviteit van het personeel te optimaliseren. In deze blog geven we je 9 manieren hoe je verzuim kunt terugdringen.

Hoe je ziekteverzuim kan verminderen

Je zult het probleem van het ziekteverzuim op de werkvloer niet helemaal kunnen oplossen. Om verschillende redenen zullen medewerkers van tijd tot tijd ongepland afwezig zijn.

Maar er zijn nog steeds verschillende manieren waarop je verzuim kunt terugdringen. De meeste daarvan betreffen het werken aan een gezondere werkomgeving en het stellen van duidelijke presentieregels. Dit zijn de beste strategieën die je kunt gebruiken om het ziekteverzuim van werknemers te verminderen:

1. Maak een duidelijk aanwezigheidsbeleid

Jouw werknemers moeten precies weten wat er van hen wordt verwacht op het gebied van aanwezigheid. In je beleid moet daarom staan hoe medewerkers verzuim melden, hoe jouw bedrijf ongeoorloofd verzuim opvolgt en wat de gevolgen zijn bij bovenmatig verzuim. Om je beleid serieus te nemen, moet je het bovendien consequent handhaven.

2. Beloon goede opkomst

Het implementeren van een beloningsregeling voor medewerkers met een goede aanwezigheidsregistratie is een mooie manier om hen een extra stimulans te geven om naar het werk te gaan. Maar wees voorzichtig met deze en onthoud dat er volkomen legitieme redenen kunnen zijn om afwezig te zijn, zoals ziekte. Daarom mag het beloningssysteem de werknemers die gewettigd afwezig zijn niet bestraffen.

3. Pak ongeoorloofde afwezigheid onmiddellijk aan

Ga met verzuim om volgens jouw aanwezigheidsbeleid en wees consequent in het uitdelen van consequenties. Het aanpakken van ongeplande afwezigheden gaat echter niet alleen over het uitdelen van sancties. Je moet ook begrip hebben voor en ondersteuning bieden aan je medewerkers. Probeer de reden achter hun afwezigheid te achterhalen, ze kunnen een probleem hebben waarmee jij ze kunt helpen.

Een goede gewoonte om in dat opzicht te introduceren is het werkhervattingsgesprek. Dit helpt de werknemer terug in zijn functie te komen, laat zien dat het bedrijf om zijn personeel geeft en vermindert het risico op herhaald verzuim.

4. Verbeter het welzijn van werknemers

Ziekteverzuim hangt vaak samen met een stressvolle of ongezonde werkomgeving. Je kunt dan kijken naar manieren om stress op de werkplek te verminderen, bijvoorbeeld door een wellness programma te implementeren of passende maatregelen te nemen om intimidatie en ongewenst gedrag te bestrijden.

Maak van de gezondheid van jouw medewerkers een van je topprioriteiten. Fysieke en mentale gezondheid zijn essentieel voor een betrokken en productief personeelsbestand.

5. Bied flexibele werkopties aan

Het aanbieden van flexibele werktijden is een uitstekend idee om het welzijn van jouw medewerkers en hun binding met de organisatie te vergroten. Overweeg daarom om flexibele roosters en werken op afstand in te voeren. Sommige bedrijven bieden zelfs onbeperkt vakantiedagen aan!

6. Stimuleer de betrokkenheid van medewerkers

Een goede manier om je medewerkers meer betrokken te maken en ook daadwerkelijk naar het werk te willen laten komen, is door hun betrokkenheid te vergroten. Dit betekent het onderhouden van een efficiënt intern communicatiesysteem waar werknemers kunnen volgen wat er in het bedrijf gebeurt, verbeteringen kunnen voorstellen, problemen kunnen melden, enz.

Het omvat ook investeringen in opleidings- en ontwikkelingsprogramma’s voor medewerkers. Op die manier kunnen werknemers hun vaardigheden verbeteren en meer en meer deelnemen aan de activiteiten van de organisatie.

7. Bevorder een teamwerkcultuur

In navolging van het vorige idee zijn medewerkers meer betrokken wanneer ze het gevoel hebben deel uit te maken van een team. Een gevoel van verbondenheid verhoogt de motivatie van een werknemer om naar het werk te gaan en hun loyaliteit aan het bedrijf. Dit zorgt er ook voor dat ze twee keer nadenken voordat ze een ongeplande vrije dag nemen en het hun team moeilijker maakt.

8. Feedback geven

Laat je medewerkers weten wat ze kunnen verbeteren, maar ook wat ze goed doen. Door begeleiding en aanmoediging voelen de medewerkers zich immers opgemerkt. Het zal hen ook ertoe aanzetten om hun best te doen en hun prestaties te willen verbeteren, waardoor ze minder kans hebben om werk te missen.

9. Blijf op de hoogte van de afwezigheid van werknemers

Gebruik ten slotte hulpmiddelen voor afwezigheidsbeheer om de werktijd en afwezigheden van werknemers bij te houden. Ze stellen je in staat om nuttige gegevens te krijgen en het ziekteverzuim van werknemers te meten. Na verloop van tijd kun je controleren of je erin bent geslaagd het ziekteverzuim van medewerkers terug te dringen en jouw beleid op de juiste manier aan te passen.

Gezondheid & Vitaliteit

Thuis en op afstand werken is steeds meer gewoon geworden en ingevoerd in de meeste bedrijven waar dat kan en past. Tegelijk zien we dat om allerlei redenen – in en buiten de organisatie en in het privé domein – met name het psychische verzuim hard om zich heen grijpt. Veel bedrijven zijn nog steeds vooral gefocust op de inzet van verzuim en reintegratie activiteiten. Maar eigenlijk zijn we met het binnenkomen van ziekmelding al te laat. De vraag kan terecht gesteld worden: wat hebben we gemist en wat hadden we kunnen doen om dit te voorkomen?

De alsmaar oplopende verzuimcijfers – en met name het langdurige psychische verzuim – zijn tekenen aan de wand dat ondernemend Nederland echt meer focus moet krijgen preventie en de thema’s gezondheid en vitaliteit. Nog steeds is voorkomen waar het kan echt veel beter dan re-integreren. Om nog maar te zwijgen over de ingrijpende kosten. Kiezen voor gezondheid en vitaliteit van werknemers is de best denkbare investering en kostenbesparing voor elke onderneming. Maar hoe kun je verzuim terugdringen? Wat is dan de beste aanpak binnen jouw bedrijf? Deze en andere vragen over gezondheid en vitaliteit beantwoorden we graag. Hoe? Gewoon samen eens een afspraak maken zodat we van elkaar leren en begrijpen wat de beste opties zijn voor jouw bedrijf. Bel ons!

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

1 reactie

  1. Bedankt voor deze tips! Wij hebben helaas ook vaak te maken met ziekteverzuim. Ik had er helemaal niet over nagedacht dat dit te maken kan hebben met de betrokkenheid van de medewerkers of met flexibele werktijden. Nu ik er zo over nadenk is het rekening houden met de werknemer door bijvoorbeeld flexibele werktijden een geweldig idee om de werknemers meer betrokken te maken met het bedrijf!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.