Wat doe jij eigenlijk als je niet werkt?

OpleidenSuccesvol worden door vrije tijd

Hoe besteed jij je tijd na het verlaten van het kantoor? Voor veel mensen worden de uren buiten kantooruren besteed aan tv-kijken, social media checken, borrelen, videogames spelen, enzovoort. Succes in het werk willen we allemaal wel. Want dat betekent dat je tot je recht komt, werkt in balans en met plezier. Maar succes ontstaat zeker niet alleen tijdens werkuren. Juist ook de uren buiten kantoor kunnen bijdragen aan groei in je ontwikkeling en dus in succes. We hebben allemaal wel voorbeelden van mensen die we als succesvol tot zeer succesvol omschrijven. We spreken daar bewonderd over. Terecht! Succesvolle mensen leveren vaak geweldig mooie prestaties in werk en persoonlijk leven die van grote waarde zijn. Voor henzelf, maar zeker ook voor anderen en hun (maatschappelijke) omgeving.

Hoe succesvolle mensen hun vrije tijd besteden

Wanneer mensen nadenken over wat ze kunnen doen om succesvol te worden, zijn hun gedachten meestal beperkt tot hun strategieën, acties en houding op het werk. Maar erg weinig denken na over wat ze buiten het werk doen. Simpelweg omdat ze aannemen dat het geen invloed heeft voor succes op het werk.

Maar de tijd die je buiten kantoor doorbrengt – je avonden, weekenden en vakanties – hebben juist een heel grote invloed op je professionele succes.

Veel succesvolle mensen hebben dit zich al gerealiseerd en als gevolg daarvan zijn ze erg voorzichtig met het besteden van deze cruciale tijd. Ze houden zich niet bezig met zinloze activiteiten die niet bijdragen aan hun groei en succes. Hieronder staan ​​enkele veelvoorkomende manieren waarop juist succesvolle mensen hun tijd na het werk besteden.

1. Ze ontdekken hun creatieve kant

Iedereen is creatief op zijn eigen unieke manier. Maar velen van ons laten deze creatieve kant verpieteren door de druk van het dagelijks leven. Veel succesvolle mensen weten daarentegen dat het behouden en verkennen van je creativiteit erg belangrijk is. Ze vinden altijd tijd om hun creatieve denkprocessen te vitaliseren. Dit doen ze op verschillende manieren.

Sommigen pakken penselen en canvas voor een schildersessie. Anderen schrijven een of twee hoofdstukken. Weer anderen verkennen hun creativiteit door te bloggen, terwijl anderen ervoor kiezen om een ​​muziekinstrument te oefenen. De voormalige Amerikaanse president Bill Clinton speelde bijvoorbeeld saxofoon, ondanks de veeleisende aard van zijn politieke carrière. Terwijl de oprichter van Virgin, miljardair Richard Branson, tijd vindt om te bloggen.

De tijd nemen om in contact te komen met je creatieve kant heeft een aantal voordelen. Door iets creatiefs te doen, kun je jezelf uiten en je psyche opfrissen. Dit maakt jouw productiever en gemotiveerder wanneer je weer aan het werk gaat.

In een literatuuroverzicht van verschillende onderzoeken naar het verband tussen kunst en genezing, concludeerden de onderzoekers dat het aangaan van creatieve bezigheden kan leiden tot een vermindering van stress, angst en stemmingsstoornissen, waardoor je productiever wordt op het werk.

Uit een ander onderzoek met de titel bleek dat mensen die zich minstens één keer per dag inlaten met creatieve activiteiten, over het algemeen een positievere instelling hebben. Een ander onderzoek uitgevoerd wees uit dat werknemers die zich bezighielden met creatieve bezigheden, meer geneigd waren om samen te werken en behulpzaam te zijn op het werk.

Als jij jouw prestaties op het werk wilt verbeteren, is het een ​​verstandige zet om je creatieve kant buiten kantoor te verkennen. In contact komen met je creatieve kant hoeft niet moeilijk te zijn.

Zoek gewoon een activiteit die je leuk vindt en waarmee jij jezelf kunt uiten, zoals bloggen, een instrument bespelen, koken, schilderen, beeldhouwen, fotograferen, enzovoort.

2. Ze Mediteren

Succesvolle mensen hebben vaak het geheim ontdekt van mediteren als onderdeel van hun dagelijkse routine. Aanvankelijk werd meditatie gezien als een onconventionele en mysterieuze activiteit die alleen door boeddhistische monniken werd beoefend. Tegenwoordig gebruiken steeds meer mensen meditatie om balans in hun leven te brengen. Toen hij onderzoek deed voor zijn boek, ontdekte sterpodcaster en auteur Tim Ferris (auteur van het wereldwijd bekende boek: 4-Hour Work Week) dat ongeveer 90% van de 140 top presteerders die hij interviewde – succesvolle mensen uit zeer diverse vakgebieden en industrieën – zich bezighoudt met een soort van meditatie.

Als 90% van de top presteerders zweren bij meditatie als een hulpmiddel voor succes, moet er misschien toch een serieus te nemen waarheid achter zitten. Hun beweringen worden ondersteund door de wetenschap. Meditatie heeft een aantal voordelen die je kunnen helpen meer succes op het werk te behalen.

Volgens een onderzoek uit 2012 verbetert meditatie je hersenfunctie, verbetert je aandacht en maakt je brein beter in het vormen van herinneringen, het verwerken van informatie en het nemen van beslissingen.

Een ander onderzoek uit 2011 wees uit dat meditatie leidt tot positieve, toenaderingsgerichte emotionele gemoeds- toestanden, die het voor jouw gemakkelijker maken om te gaan met stressvolle, prestatiegerichte situaties. Meditatie verbetert ook het leren, bouwt je mentale capaciteit op en vergroot je concentratievermogen en gefocust blijven, zelfs als je bezig bent met een taak die je saai vindt.

De dag beginnen door eerst tijd te nemen voor je zelf. Of het laatste uur voor het slapengaan aan meditatie te doen, i.p.v. tv te kijken of lui door je Facebook- of Twitter-feed te scrollen. Meditatie heeft een veel grotere impact op je carrière dan tv kijken en lachen om kattenvideo’s op sociale media.

netwerken buiten werktijd

3. Ze netwerken en verbinden

Succesvolle mensen weten dat er anderen voor nodig zijn om succes te behalen. Je kunt niet alleen slagen. Om hun kansen op succes te vergroten, brengen deze mensen hun tijd door buiten het kantoorgebouw en versterken ze hun netwerken.

In plaats van naar huis te gaan om voor de tv te zitten, of tijd door te brengen in de plaatselijke bar, kiezen zij ervoor om netwerkevenementen bij te wonen, die meestal buiten de werkuren worden gehouden. Zoals: seminars, ontbijtsessies, bijeenkomsten na sluitingstijd, enzovoort.

Wanneer ze deze evenementen bijwonen, is het doel niet om een ​​verkoop te sluiten of een nieuwe medewerker te vinden, maar eerder om mensen te ontmoeten en met hen te praten en echte relaties op te bouwen. Als alternatief vragen ze mensen met wie ze willen netwerken voor een kopje koffie of een lunch/etentje.

Netwerken is om een ​​aantal redenen belangrijk. Netwerken stelt mensen in staat om nieuwe ideeën uit te wisselen en op de hoogte te blijven van trends en gebeurtenissen binnen hun vakgebied. Dit maakt je beter geïnformeerd en stelt je in staat om nieuwe praktijken en ideeën op het werk over te nemen. Netwerken maakt je ook zichtbaarder en opent deuren naar nieuwe kansen om te groeien en je carrière vooruit te helpen.

Netwerken helpt ook om je zelfvertrouwen op te bouwen en stelt je in staat om je communicatieve vaardigheden te oefenen. Deze twee dingen – zelfvertrouwen en uitstekende communicatieve vaardigheden – zijn cruciaal als je succes wilt behalen.

Als je succesvol wilt worden, in plaats van komende vrijdag uit te gaan voor een drankje in je lokale bar, zoek en woon dan een netwerkevenement bij of nodig iemand uit met wie je wilt netwerken voor een kopje koffie of een lunch.

4. Ze plannen voor de volgende dag

Succesvolle mensen begrijpen het belang van vooruit plannen. Ze verspillen het uur voor het slapengaan niet met Facebook of eindeloze Netflix series. In plaats daarvan gebruiken ze die tijd om vooruit te plannen voor de volgende dag.

Ze gaan door hun agenda’s om er zeker van te zijn dat ze weten wat er moet gebeuren, of ze maken een takenlijst met dingen die ze de volgende dag moeten doen. Hoe dan ook, ze weten voordat ze gaan slapen hoe ze de volgende dag zullen doorbrengen.

Waarom doen ze dat? Het plannen van hun dag de avond ervoor heeft een aantal voordelen. Zonder een plan van wat je moet bereiken, zou je het grootste deel van je dag kunnen verspillen aan simpele dingen die je bezig houden zonder noodzakelijkerwijs productief te zijn.

Uit een onderzoek bleek bijvoorbeeld dat de gemiddelde werknemer elke week 13 uur besteedt aan het lezen en beantwoorden van e-mails. In een 8-urige, vijfdaagse werkweek is dat meer dan anderhalve dag die alleen al aan e-mail wordt besteed.

Door hun dag van tevoren te plannen, kunnen succesvolle mensen veel van hun tijd besteden aan belangrijke dingen in plaats van aan wat urgent lijkt. Ze hebben een duidelijk beeld van wat ze wel en niet kunnen bereiken gedurende de dag. Dit maakt hun dagen een stuk minder stressvol. Het hebben van een plan houdt hen ook op het goede spoor.

Zonder plan heb je meer kans om afgeleid te worden. Planning stelt hen ook in staat om obstakels te voorspellen die ze gedurende de dag kunnen tegenkomen en om oplossingen voor deze obstakels te bedenken.

Ten slotte is vooruit plannen ook een hulpmiddel om zichzelf te evalueren. Omdat ze een plan voor de dag hadden, kunnen ze aan het eind van de dag het plan vergelijken en om te evalueren of ze hebben bereikt wat ze die dag moesten doen en hadden voorgenomen.

5. Ze doen aan persoonlijke ontwikkeling

Het belangrijkste om in te investeren is in jezelf. Niemand weet dit beter dan succesvolle mensen. Ze weten dat een leven lang leren de sleutel is tot persoonlijke groei en succes in het leven.

Ze weten dat het niet ophoudt bij na school/universiteit en ook niet beperkt is tot instellingen. Ongeacht wat ze hebben bereikt, ze houden nooit op met het vergroten van hun kennis en vaardigheden. Toen Emma Watson bijvoorbeeld speelde in de Harry Potter-films, verdiende ze genoeg geld om de rest van haar leven comfortabel te leven.

Ze kreeg ook andere geweldige kansen nadat ze in Harry Potter had gespeeld. Ze bevond zich in een positie waarin ze een geweldig leven kon leiden zonder naar de universiteit te gaan. Ondanks dat ze al succes had geboekt, besloot ze toch om naar de universiteit te gaan.

Ze vinden gewoon iets dat ze leuk vinden en leren erover. Het mooie is dat het opdoen van nieuwe kennis nooit tijdverspilling is. Je weet nooit wanneer het van pas komt. Toen Steve Jobs bijvoorbeeld kalligrafielessen volgde op de universiteit, wist hij helemaal niet of dat deze kennis ooit van pas zou komen nadat hij Apple had opgericht.

De les hier is dat in plaats van je vrije tijd te besteden aan nutteloze activiteiten, je een online cursus, een workshop, een certificeringsprogramma, enzovoort kunt zoeken en die tijd kan gebruiken om je vaardigheden te verbeteren. Je cv zal je er dankbaar voor zijn.

sporten

6. Ze sporten

Richard Branson. Warren Buffett. Barack Obama. Mark Zuckerberg. Er is geen tekort aan succesvolle mensen die elke dag tijd maken om te sporten.

Soms, na een lange en vermoeiende dag op kantoor, is sporten misschien wel het laatste waar jij aan denkt. Je zou in de verleiding kunnen komen om jezelf op de bank te laten ploffen en iets te eten of te drinken te pakken. Als je echter je leven wilt verbeteren, is het misschien verstandig om deze verleiding te weerstaan ​​en naar de sportschool te gaan.

Sporten heeft een aantal voordelen. Door te sporten gaat je bloed sneller pompen en komen endorfine en neurotransmitters zoals dopamine vrij. Dit revitaliseert je geest, houd je alert en helpt bij het verlichten van eventuele stress die je zou kunnen voelen na een lange dag op het werk.

Het zorgt voor zuurstof in je hersenen en verbrandt calorieën, waardoor je energie terugkrijgt die je misschien in de loop van de dag bent kwijtgeraakt. Dit maakt je de volgende dag meer gefocust en productiever op het werk, wat belangrijk is als je aan je carrière doelen werkt.

Sporten is ook goed voor je geest. Volgens een onderzoek van de Harvard Medical School kan regelmatig sporten je concentratie, geheugen en mentale scherpte verbeteren. Door te sporten leer je ook hoe je doelen kunt stellen en nastreven. De meeste mensen die regelmatig sporten, doen dat met een bepaald doel voor ogen: afvallen, in aanmerking komen voor een bepaald evenement, een bepaalde afstand rennen, enzovoort.

Het bereiken van deze doelen vereist discipline, toewijding en doorzettingsvermogen. Deze waarden, zelfs als ze in de sportschool worden gecultiveerd, kunnen overgaan op kantoor en je de discipline en toewijding geven om je carrière doelen te stellen en te bereiken. Tot slot zorgt lichaamsbeweging ervoor dat je er beter uitziet en je beter voelt, waardoor jouw zelfvertrouwen een boost krijgt.

7. Ze lezen

Een groot percentage van zeer succesvolle mensen besteedt veel tijd aan lezen. Warren Buffet besteedt elke dag ongeveer vijf tot zes uur aan lezen en beweert elke dag 500 pagina’s te lezen. Microsoft-oprichter Bill Gates leest elk jaar ongeveer 50 boeken, of elke week een boek. Hij heeft altijd een boek bij zich. Elon Musk, de oprichter en CEO van Tesla en Space, leerde zichzelf door te lezen hoe hij raketten moest bouwen.

Succesvolle mensen zijn ook kieskeurig met wat ze lezen. Hoewel ze een roman vast wel lezen, wordt het grootste deel van hun leestijd besteed aan educatieve boeken en publicaties die hen helpen hun leven en professie te verbeteren.

Ze besteden hun tijd na het werk aan lezen om een ​​aantal redenen. Door te lezen krijgen ze een beter begrip van de wereld waarin ze leven. Via boeken maken ze kennis met nieuwe ideeën, nieuwe culturen, nieuwe omgevingen en nieuwe filosofieën. Lezen helpt hen nieuwe vaardigheden op te bouwen, helpt hen hun communicatieve vaardigheden te verbeteren en geeft hen ingrediënten voor een praatje als ze zich in ongemakkelijke gesprekken bevinden.

Als jij jouw kennis wilt vergroten, je leven wilt verbeteren en je kansen op succes wilt vergroten, moet je lezen als een onderdeel van je dagelijkse routine maken na kantoortijd.

Lezen vlak voor het slapen gaan is een goede gewoonte. Onderzoek toont aan dat lezen vlak voor het slapengaan je in staat stelt meer informatie op te nemen. Het maakt het ook makkelijker om in slaap te vallen.

8. Ze zijn actief met hobby’s

De meeste mensen denken dat uitsluitend focussen op werk de sleutel tot succes is. Zonder andere bezigheden die je afleiden, kun je immers al je energie op je werk richten en buitengewone resultaten behalen. Helaas werkt deze strategie helemaal niet, en succesvolle mensen weten dit.

In plaats van je te helpen buitengewone resultaten te behalen, word je door al jouw tijd en energie aan werk gerelateerde bezigheden juist gestrest en krijg je een burn-out, waardoor je productiviteit afneemt.

Hierdoor weten zeer succesvolle mensen hoe belangrijk het is om hun hobby’s na te streven. Richard Branson houdt van schaken en brengt een aantal van zijn middagen door op het strand van Necker Island om met zijn kinderen te schaken. Jack Dorsey van Twitter brengt zijn zaterdagen door met wandelen. Bill Gates is samen met Warren Buffet een fervent bridgespeler. Steve Wozniak speelt Segway-polo. Al deze mensen zijn extreem, succesvol, maar vinden toch tijd voor hun hobby’s.

Het vinden en nastreven van een hobby heeft een aantal voordelen. Bezig zijn met je hobby geeft je een frisse wind en helpt je de stress van een lange dag of week op het werk te verlichten. Het nastreven van jouw hobby’s kan ook goed zijn voor je ondernemers- en leiderschapsvaardigheden.

Hobby’s gaan in de meeste gevallen hand in hand met creativiteit. Door bezig te zijn met je hobby kan jouw creativiteit de vrije loop krijgen en je helpen deze over te dragen naar je werk. Hobby’s helpen je ook om je zelfvertrouwen op te bouwen. Weten dat je ergens goed in bent, is een geweldige boost voor je zelfvertrouwen.

Veel hobby’s bieden je ook een mogelijkheid om voortdurend iets nieuws te leren. Ze houden je scherp en leergierig. Deze nieuwsgierigheid kan ook worden overgedragen naar andere gebieden van je leven. Ten slotte maken hobby’s je ook interessanter – je hebt meer om over te praten naast je werk – en bieden ze je de mogelijkheid om te netwerken door in contact te komen met mensen die dezelfde hobby delen.

Tijd doorbrengen

9. Ze doen aan vrijwilligerswerk

Succesvolle mensen willen van betekenis zijn voor anderen met zowel hun geld als hun tijd. Ze besteden een deel van hun geld en vrije tijd aan vrijwilligerswerk in bezigheden die de gemeenschap om hen heen verbeteren.

Vrijwilligerswerk heeft een aantal voordelen. Naast het iets teruggeven aan de gemeenschap en het verbeteren van die gemeenschap, biedt vrijwilligerswerk je de mogelijkheid om je netwerk uit te breiden. Door vrijwilligerswerk te doen, kun je zakelijke leiders en beïnvloeders binnen jouw gemeenschap ontmoeten. Vrijwilligerswerk zorgt er ook voor dat je je even niet meer op je dagelijkse werk kunt concentreren, wat goed is voor je mentale gezondheid.

Vrijwilligerswerk biedt je ook de kans om nieuwe vaardigheden te leren die je in je normale dagelijkse werk niet zou leren, en geeft je een ander perspectief en leert je een andere benadering van dingen.

10. Ze brengen tijd door met familie en vrienden

Succesvolle mensen begrijpen ook dat hun baan niet alles is. Ze kennen het belang van hun familie en vrienden en plannen tijd na het werk om hun relaties met deze belangrijke mensen in hun leven te koesteren en te versterken.

Ze gebruiken deze tijd om hun echtgenoten mee te nemen op afspraakjes, hun ouders te bezoeken, hun kinderen mee te nemen naar hun favoriete parken, enzovoort. Ondanks zijn drukke agenda met twee bedrijven, wijdt Elon Musk zijn weekenden bijvoorbeeld aan zijn vijf jonge zonen.

Voormalig president Barack Obama brengt veel van zijn vrije tijd door met zijn twee dochters.

Er is meer in het leven dan je prestaties, je baan en je materiële succes. Als je je vrienden en familie verwaarloost, zal al je succes niet bevredigend zijn. Veel succesvolle mensen begrijpen dit en besteden een deel van hun vrije tijd aan hun gezin. Misschien zou jij hetzelfde moeten doen.

Tot slot

Succesvolle mensen weten dat de activiteiten die ze na het werk ondernemen van invloed zijn op hun succes, en daarom kiezen ze zorgvuldig en bewust wat ze in hun vrije tijd willen doen. De tien hierboven besproken activiteiten zijn enkele van de meest voorkomende manieren waarop in je vrije tijd op te nemen.

Dit betekent natuurlijk niet dat je geen kans op succes hebt als jij je vrije tijd niet zoals zij doorbrengt. Je kunt succes behalen zonder dit in jouw vrije tijd te doen. Maar het juist wel opnemen van deze activiteiten in je vrije tijd zal zeker je kansen op succes vergroten. Probeer het eens en zie en ervaar hoe je leven positief verandert.

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

1 Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.