ARBOWET. Hou op met schoppen. Maak er je bondgenoot van.

ArbodienstArbeidsrecht (voor managers)

De belangrijkste reden waarom ZAKENWIJZER ooit een arbodienst van een andere soort is gestart was (en is) de frustratie en boosheid van werkgevers. De Arbowet (en uitvoerende arbodiensten in het bijzonder) zijn vaak een volstrekt onbegrepen fenomeen voor het management. Maar ook voor de werknemer op de werkvloer trouwens. Nu houden ondernemers en werknemers sowieso niet zo van Arbo regeltjes. Zeker niet als nut en noodzaak niet te begrijpen is.

Arbeidsomstandighedenwet

Arbeidsomstandigheden in een beton gegoten wet, laat zich soms lastig matchen met de werkelijkheid van de echte wereld in de praktijk. Tegelijk valt niet te ontkennen dat de Arbowet (en al haar besluiten en regelingen) ook kansen en richting geeft het beste uit mensen en organisaties te halen. Op een wijze die recht doet aan de gezondheid, het welzijn en de veiligheid van mensen.

En waarom zouden we dat niet willen? Frustraties en boosheid hebben dan ook vaak niet te maken met de letterlijke wettekst, maar met de bureaucratie, passiviteit en gebrek aan doortastende kennis van betrokken uitvoerders. En het gapende gat tussen de letter van de wet en de dagelijkse praktijk.

‘Stop met emotioneel en start met professioneel te kijken naar de wetten, richtlijnen en besluiten die de arbeidsomstandigheden van jouw bedrijf en je werknemers regelt. Haal je voordeel uit lastige en ogenschijnlijk tegenstrijdige regels.’

Peter de Heer

Casemanager

Als je als casemanager of bedrijfsarts de organisatie van de zieke werknemer niet eens kent, dan kun je er gif op innemen dat jouw re-integratie advies voor bijvoorbeeld aangepast werk, eerder op de lachspieren werkt, dan dat hier sprake is van een effectief en serieus te nemen advies. Maar als werkgever ben je wel degelijk verantwoordelijk voor jouw zieke en verzuimende werknemer. Dus je komt als werkgever ook niet weg door iedereen en alles de schuld te geven als dringende adviezen je niet passen of onzin lijken.

En natuurlijk is het knap lastig om alle veiligheidsvoorschriften onderdeel te maken van je dagelijkse werkzaamheden. Zeker bij werkzaamheden met serieuze veiligheidsrisico’s. Gympen lopen nu eenmaal lekkerder dan veiligheidsschoenen met stalen neuzen. En we snappen allemaal dat mensen liever de oortjes van hun smartphone in hebben dan hun gehoorbeschermers.

En als je al honderd keer je werknemers hebt gewezen op de risico’s die ze lopen, maar zij een loopje nemen met voorschriften, jij als werkgever of manager je schouders ophaalt en er wel een keer klaar mee bent. Maar de veiligheid van je werknemers niet serieus nemen is niet alleen immoreel, maar creëert ook nog eens onverantwoord grote risico’s die weleens onbetaalbaar kunnen zijn.

Aangiften en meldingen van ongewenst gedrag of pesterijen wegwuiven met de opmerking ‘doe niet zo preuts’ of ‘we maakten maar een grapje’ zegt natuurlijk meer over leidinggevenden en pestende werknemers dan over een wet die hier bescherming voor wil bieden. En als werknemers niet terecht kunnen bij een vertrouwenspersoon – of alleen bij een intern aangewezen persoon die ze niet vertrouwen – dan gaat er onnodig veel mis.

Duurzame inzetbaarheid

Wij en de Arbowet. Het blijft voor velen een dankbaar onderwerp om hier luidruchtig onze negatieve ervaringen en opgelopen boosheid en frustraties op bot te vieren. En in veel situaties ook nog eens heel begrijpelijk. Maar wat als we alles er uit hebben gegooid wat ons dwars zit? Wat dan? We zullen er toch mee moeten leren dealen. Linksom of rechtsom.

De Arbowet. Maak er je bondgenoot van. We zien de dingen vaak niet zoals ze zijn. We zien ze zoals wij zijn. Stop met emotioneel en start met professioneel te kijken naar de wetten, richtlijnen en besluiten die de arbeidsomstandigheden van jouw bedrijf en je werknemers regelt. Haal je voordeel uit lastige en ogenschijnlijk tegenstrijdige regels.

Laat de regels en wetten jou niet te pakken nemen, maar néém ze zelf te pakken. Sluit een verbond met de Arbowet en vertaal deze naar gezondheid en vitaliteit van jouw werknemers. Naar duurzame inzetbaarheid en een plezierige en veilige werkomgeving waar iedereen wel zou willen werken. Hou op met schoppen, maar maak van de Arbowet een bondgenoot.

Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.