De 6 meest voorkomende spijt van mensen

ConsultancyDe 6 meest voorkomende spijt van mensen

Intense, langdurige spijt komt vaak voort uit slecht gemaakte beslissingen over het grote leven.

De grootste spijt heeft meestal betrekking op sociale relaties, suggereert onderzoek, terwijl de meest blijvende spijt meestal betrekking heeft op acties die niet zijn ondernomen. Spijt kan mogelijk worden vermeden door beslissingen te nemen die in overeenstemming zijn met jouw waarden.

Gesprek met spijt

 

Heb je ooit een beslissing genomen waar je later spijt van had?

Je bent niet alleen. De meeste mensen kennen dat gevoel van leegte vermengd met een vleugje woede. Je geest snelt door alternatieve tijdlijnen waarin je iets anders deed en dingen beter uitkwamen. Hoewel spijt vaak snel wordt vergeten – zoals die stomme opmerking die je op sociale media hebt gemaakt – zijn er sommige soorten spijt die blijven bestaan.
Nadenken over de meest ingrijpende spijt is belangrijk omdat ze meestal verband houden met beslissingen in het leven. Ieder van ons heeft de controle over deze beslissingen, dus we kunnen mogelijk de ergste spijt vermijden door een plan te hebben. Maar wat zijn de beslissingen waar we waarschijnlijk spijt van zullen krijgen, en waarom?

Waar hebben we spijt van?

Een manier waarop we meer te weten kunnen komen over de grootste spijt in ons leven, is door het rechtstreeks aan mensen te vragen.

Een nationaal representatieve studie, waarin mensen werden gevraagd om de ​​significante spijt van het leven te beschrijven, liet zien dat de meest gerapporteerde spijt betrekking had op romantiek (19,3%), familie (16,9%), opleiding (14,0%), carrière (13,8%), financiën (9,9). %), en opvoeding (9,0%) (Morrison & Roese, 2011).

Een andere manier waarop we meer te weten kunnen komen over onze grootste spijt in het leven, is door te luisteren naar degenen die in de palliatieve zorg. Deze mantelzorgers, die veel van hun tijd in gesprek zijn met degenen in hun laatste fase van hun leven verkeren, hebben een uniek perspectief.

Misschien wel het meest bekende voorbeeld is Bronnie Ware, een Australische palliatieve verzorger die een boek schreef met de titel The Top Five Regrets of the Dying. Daarin beschrijft ze de vijf meest voorkomende wensen die ze in haar werk hoorde :

  • Ik wou dat ik de moed had gehad om een ​​leven te leiden dat trouw is aan mezelf, niet het leven dat anderen van me verwachtten. Strikt vasthouden aan culturele normen ten koste van je eigen passies zal resulteren in teleurstelling en bitterheid.
  • Ik wou dat ik niet zo hard had gewerkt. Tijd kan niet worden gerestitueerd, dus als je het besteedt aan werken, kun je het niet besteden aan zinvollere en of andere dingen.
  • Ik wou dat ik de moed had gehad om mijn gevoelens te uiten. Alleen door open en eerlijk te zijn over je gedachten en gevoelens kun je echte banden aangaan met andere mensen.
  • Ik wou dat ik in contact was gebleven met mijn vrienden. Het is ontmoedigend om losgekoppeld te zijn van degenen die je echt begrijpen en je accepteren zoals je bent.
  • Ik wou dat ik mezelf gelukkiger had laten zijn. De verwachtingen en meningen van anderen mogen je er niet van weerhouden om gelukkig te zijn met wie je bent. Bovendien zit geluk in de reis, niet alleen in de bestemming, die je vaak nooit bereikt.

 

Wat leidt tot spijt?

Een aantal kenmerken vergroten de kans dat een beslissing tot spijt leidt.

  • Gevoelens van spijt op de lange termijn zijn waarschijnlijker voor beslissingen waarbij niets wordt gedaan; dat wil zeggen, ervoor kiezen om iets niet te doen (Gilovich & Medvec, 1994) – bijvoorbeeld die buitenlandse baan die je nooit hebt aangenomen of die persoon die je nooit hebt durven vragen. Dit soort spijt wordt versterkt door onze verbeeldingskracht, die de echte wereld vergelijkt met visioenen van de best mogelijke alternatieve wereld. Je kunt nooit weten hoe de dingen zouden zijn verlopen, maar je geest kan gemakkelijk een rooskleurig beeld schetsen.
  • Beslissingen die slechte resultaten opleveren, veroorzaken meer spijt als het moeilijker is om die beslissingen achteraf te rechtvaardigen (Connolly & Zeelenberg, 2002). Sommige beslissingen worden snel genomen, zonder anderen te raadplegen of na te denken over de opties en de mogelijke gevolgen ervan. Wanneer deze beslissingen slecht uitpakken, is de kans groter dat je klaagt en spijt hebt over het feit dat je iets evengoed anders had kunnen doen.
  • Spijt komt vaak voort uit beslissingen die je verder van de ideale versie van jezelf brengen (Davidai & Gilovich, 2018). De persoon die je wilt zijn, is gebaseerd op jouw waarden, die de dingen weerspiegelen die voor jou belangrijk zijn. Sommigen waarderen macht, anderen conformiteit, anderen veiligheid. Wat het ook is, beslissingen die jouw waarden in gevaar brengen, stellen je bloot aan het risico van spijt.

 

3 belangrijke essenties als samenvatting;

Ten eerste

….. heeft de meest voorkomende spijt betrekking op sociale relaties. Mensen hebben een biologische behoefte om ergens bij te horen en beslissingen die dit gevoel van verbondenheid bedreigen, zijn bijzonder risicovol. Koester je relaties.

Ten tweede

…….de meest intense spijt is voor beslissingen die achteraf moeilijk te rechtvaardigen zijn. Om spijt te voorkomen, is het belangrijk om beslissingen te nemen die in overeenstemming zijn met de regels en waarden van jouw persoonlijke leven. Zelfs als het slecht afloopt, weet je waarom de beslissing destijds voor jou zinvol was.

Ten derde

……heeft de grootste spijt meestal betrekking op de dingen die je niet hebt gedaan. Misschien omdat je bang was of het te druk had met werken. Het is gemakkelijker om je koers te corrigeren nadat jij actie hebt ondernomen dan freewheelend tijdreizen en kansen nastreven die je vervolgens voorbij hebt laten gaan. Geef de dingen een kans.

Persoonlijke coaching

Voorkomen van spijt heeft alles te maken met het bewust kiezen van het juiste en gewenste gedrag. Tegelijk worstelen we allemaal met ons automatische gedrag wat voor zo’n 95% heel dominant ons gedrag bepaalt als we ons dit niet bewust zijn. Om meer grip op jegedrag en gewenste gedragsveranderingen te krijgen is een beetje hulp soms precies wat jij nodig hebt. Als steeds en opnieuw zelf proberen niet helpt, is het tijd voor wat hulp. Persoonlijk coaching kan jou in een paar gesprekken soms al in het juiste spoor zetten. Niemand kan jou veranderen. Dat kun je alleen zelf. Maar met een beetje professionele hulp is de kans van slagen wel vele malen groter. Hoe belangrijk is het dat jij jouw (zich herhalende) spijt voorkomt, zodat je eindelijk gaat worden wie je wilt zijn? Als die wens groter is dan de achterliggende mislukte pogingen, neem dan eens contact met ons op. Samen kunnen we dan eens kijken hoe we wel het verschil kunnen maken. Want samen kunnen we zoveel meer!

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.