Het is Nationale complimenten dag! Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hoe geef je een compliment?
Nu is elke dag een prima en uitgelezen dag om iemand een compliment te geven. Maar een speciale complimenten dag is er niet voor niets gekomen. Kennelijk is het noodzakelijk dat wij ons bewust zijn hoe belangrijk het geven van een compliment is. En heel eerlijk… de meeste herkennen zich daar wel in. We doen het gewoon niet, te weinig, of gebrekkig en onhandig.
Een oprecht compliment op de werkvloer doet wonderen. Het is algemeen bekend dat een gemeend compliment gaaf is om te krijgen. Het geeft je vleugels en zal je motivatie sterk vergroten. Het is fijn als anderen opmerken dat jij iets goed kan en daar vervolgens woorden voor weten te vinden om dit emphatisch te verwoorden. Werknemers gaan er beter door presteren en geeft hen een positieve kick in zelfvertrouwen. Maar dan is het wel belangrijk dat je de volgende praktische tips serieus neemt. Je kunt namelijk ook met het geven van complimenten meer ‘kapot’ maken dan je lief is.
Hier zijn 6 belangrijke spelregels bij het geven van complimenten:
1. Doe het in de ‘ík’ vorm
Spreek of schrijf je compliment persoonlijk. De ík-vorm staat hierin centraal. Maak jezelf verantwoordelijk voor het compliment. Het geeft je ook credit ‘s voor die momenten waarop je juist kritisch moet zijn.
2. Doe het persoonlijk
Complimenten uiten in algemene termen is wel aardig, maar heeft niet zoveel zin en is zeker minder effectief. Het is als een schot hagel: het mist voor het overgrote deel haar doel. Dus je bedrijf of team als geheel complimenteren is echt minder effectief dan heel gericht en persoonlijk focussen op die ene medewerker.
3. Doe het specifiek
Complimenten in wollige en breedvoerige taal gaat haar doel voorbij. Als de medewerker moet raden waar jij nou eigenlijk zo blij mee bent, gaat er iets mis. De reden van het compliment moet heel specifiek geduid en uitgesproken worden. Dus niet: ‘ik ben wel blij met je’. Beter is: ik waardeer je inzet en loyaliteit enorm.
4. Doe het door dicht bij jezelf te blijven
Een heel theatraal en overdreven uitgesproken compliment komt niet aan. De medewerker zal zich alleen maar verbazen waarom je zo anders doet dan normaal. Verlies jezelf niet, maar wees juist jezelf. Dat is de meest krachtige manier voor jou. En kies een manier die bij jou past.
5. Doe het niet standaard
Maak er maatwerk van. Mensen zijn allemaal verschillend. Bij extraverte personen is een publiek uitgesproken compliment helemaal op z’n plaats. Maar een introvert persoon zal het vast fijner vinden als jij het vertrouwelijk en 1 op 1 doet.
6. Doe het niet ongeloofwaardig
Doorslaan in je complimenten maakt het geheel ongeloofwaardig. Het is acteren. Het klinkt niet oprecht en gemeend. De medewerker voelt zich daardoor al snel opgelaten. Daardoor mis je het doel van het geven van een compliment totaal. Wees oprecht.
Wat voor complimenten geef je aan medewerkers?
Nu je de spelregels kent, komt het aan op het geven ervan. Maar wat zeg je dan eigenlijk? Uit onderzoek blijkt dat we soms best complimenten willen geven, maar hoe dan? We weten soms gewoon niet hoe we dit moeten doen, wat we moeten zeggen. We hebben vaak geen idee hoe we dit moeten formuleren en onder woorden kunnen brengen.
Maar om de motivatie en productiviteit te verhogen, zijn complimenten echt erg belangrijk. Hieronder staan daarom een aantal voorbeelden die je misschien een idee en richting geven en verder op weg helpen.
Complimenten met focus op werk
- “Ik ben erg onder de indruk hoe jij deze vergadering hebt geleid. Het was even spannend, maar door jouw voorzitterschap hebben we heel effectief kunnen besluiten.”
- “He hallo! Wat heb jij ongelofelijk veel werk verzet in dit project zeg. Je hebt het meeste gedaan van ons allemaal. Dankjewel.”
- “Hoi. Ik wilde je eigenlijk alleen maar even zeggen dat ik echt wel weet hoeveel tijd dit project jou kost naast je gewone werk. Dat is helemaal niet zo vanzelfsprekend, maar echt een prestatie.”
- “Ik vond jou heel creatief in het vinden van de oplossing voor ons probleem, waar we allemaal op vast waren gelopen. Kunnen we hier nog eens over praten, zodat ik het nog beter begrijp hoe we dit verder kunnen oppakken?”
- “Absoluut top gedaan. Echt heel professioneel.”
- “Ik begrijp niet hoe je het voor elkaar hebt gekregen, maar jou bijdrage heeft alles in een positieve versnelling gebracht.”
- “Wat gaaf dat jij ons een totaal andere manier van denken en kijken leerde vandaag.”
Voor medewerkers die een off day hebben
- “WOW, je had niet de meest makkelijke groep te trainen vandaag zeg. Maar ondanks dat, lukte het jou de doelen toch te halen vandaag. “
- “Ik snap dat je niet blij bent met de uitkomsten. Ik weet niet of het jou helpt, maar ik zou hier echt niet mee om kunnen gaan zoals jij dat doet hoor. “
- “Misschien voelt het nu niet zo, maar je hebt echt het beste gegeven wat er te geven was.”
- “We hebben niet bereikt wat we voor ogen hadden, maar ik zie nu ook wel dat dit ook niet haalbaar was. Gaaf dat je het tot zover hebt gebracht. “
- “Ik wilde je laten weten dat ik mij realiseer dat de hoeveelheid werk die op je af komt veel meer is dan ik mij realiseerde. Ik bewonder je dat je ondanks dat stug door gaat.”
- “Hé bedankt! Ik realiseer me dat ik dit eigenlijk veel te weinig tegen je zeg. Maar weet dat ik het wel zie en je daarvoor nu ook voor wil bedanken.”
- “Ik snap niet hoe je ondanks alles zo rustig kunt blijven. Ik bewonder je daarin.”
Als we wat te vieren hebben.
- ”Gefeliciteerd met het behalen van je diploma. Niemand heeft je dit eerder nagedaan. Proficiat.”
- “We hebben gewonnen. Maar eerlijk is eerlijk: het kwam door jou.”
- “Jij inspireert ons allemaal.”
- “Ik zag dat de opdracht binnen was. Hoe je dit voor elkaar hebt gekregen weet ik niet, maar mij was het zeker niet gelukt. Dat weet ik wel zeker.”
- “Geen woorden voor. Gewoon een topprestatie.”
- “Dankjewel. Jij was de stille kracht. Zonder jou wat het niet gelukt.”
Complimenten m.b.t. kennis en vaardigheden
- “Ik blijf me verbazen hoe jij dit steeds weer voor elkaar krijgt.”
- “Ik ben echt onder de indruk van jouw denkvermogen. Je bent een echte visionair.”
- “Hoe jij dit lastige onderwerp onder woorden hebt gebracht kan jij alleen. Echt!”
- “Ik bedacht me net wat de uitkomst zou zijn geweest als jij je er niet mee had bemoeit. Ik moet er niet aan denken dat ik het had moeten doen.”
- “Jij bent echt een rolmodel voor mij als het gaat om effectief en doelgericht werken.”
- “Jij hebt mij zoveel geleerd. Dat is de reden dat ik nu deze promotie heb gekregen.”
- “Jouw kennis en vaardigheden waren echt bepalend bij dit project.”
- “Ik wil het je gewoon eens zeggen: jij brengt echt het beste in mensen naar boven. Dankjewel.”
- “Ik leer zoveel van jou.”
De thema’s en voorbeelden zijn eindeloos. De kern is steeds weer: benoem en heb oog voor de waarden die mensen om je heen manifesteren. Het daadwerkelijk geven van complimenten is hier heel geschikt voor!
Ik heb net voor de 2de x deze week met iemand kunnen praten en ht was zo fijn en de laatste man dat was echt een fijne man dank jullie wel voor ht luisterend oor fijne man dank je wel