Accepteer je realiteit en verminder je lijden.

ArbodienstWerkende man met negatieve emoties

Verandering is de enige constante in het leven, en toch hebben de meesten van ons nooit de tools leren gebruiken waarmee we alle veranderingen die we ervaren, kunnen beheren. Ons vermogen om ons aan te passen aan verandering en onzekerheid zal zowel ons succes in het leven als onze algehele gemoedstoestand bepalen.

Verandering is op dit moment vooral relevant omdat we ons nog steeds midden in een wereldwijde pandemie bevinden. Ongeacht hoe oud je bent, waar je woont en wat jouw specifieke levensomstandigheden zijn, ze zijn volstrekt anders dan ze waren. Al onze levens zijn veranderd en deze veranderingen zullen gedurende deze onzekere tijd dynamisch blijven. De een gaat er beter mee om dan de ander. Maar vooralsnog zijn de stijgende cijfers van psychische klachten en verzuim behoorlijk zorgwekkend. We moeten echt beter leren begrijpen hoe dit soort psychische sluipmoordenaars werken. Kennelijk kruipen die onder onze huid en geest en slaan hun slag. Bij jouzelf, maar natuurlijk ook bij collega’s en medewerkers.

Pijn + weerstand = lijden

We negeren vaak wat we niet willen zien of wat we anders willen zien. We besteden veel tijd aan het ontkennen van wat realiteit is. Gevolg is dat we zoveel energie verspillen door hier weerstand aan te bieden dat we doodvermoeid, uitgeblust en opgebrand raken. Alsof we in staat zouden zijn de werkelijkheid naar onze hand te zetten. We willen soms maar niet erkennen dat wij vaak onze omstandigheden niet kunnen veranderen. Gevolg is: onnodig lijden. Als we ophouden met ons te verzetten en leren accepteren wat onze realiteit is, kunnen we extra en onnodig  lijden en pijn stoppen. Maar we zijn hardleers. We willen hoe dan ook vasthouden aan ‘maakbaarheid’. Tegen beter weten in. Want als we eerlijk achterom kijken heeft dit ons nooit iets gebracht anders dan teleurstelling en frustratie.

Aanvaarding

Het is belangrijk op te merken dat je niet hoeft te houden van je realiteit. Iets wat lelijk is gaat niet mooier worden door dat jij dit accepteert. Lelijke en/of ingrijpende veranderingen in onze levens zijn vaak helemaal niet fijn of mooi. Maar het gaat er in de eerste plaats niet om wat het is, maar hoe jij er mee omgaat. Acceptatie begint met het waarnemen van de werkelijkheid zoals die nu is: wat jij of anderen mensen zijn in plaats van wat je wilt dat jij bent of zij zijn. Het accepteren van situaties waar je geen controle over hebt en niets aan kunt veranderen. Erken wat aanwezig is en wat realiteit is. Maar weet dat het niet noodzakelijkerwijs zo hoeft te blijven.

Acceptatie is een actief proces. Het betekent dus niet dat je niet kunt werken aan het veranderen van dingen en dat wat je accepteert voor altijd zo zal zijn. Maar door tegen de werkelijkheid te vechten – haar te weerstaan ​​en af ​​te wijzen – creëren we voor onszelf en anderen onnodig extra lijden en pijn.

4 tips om te leren accepteren, los te laten en lijden te verminderen:

  1. Heb geduld met jezelf
    Wees nieuwsgierig en sta open om te leren. Observeer wat jouw patronen zijn en merk op wat er gebeurt. Hoe voel je je? Welke emoties komen naar boven? Hou op jezelf te veroordelen. Neem tijd. Geef het tijd. Schrijf op wat je waarneemt en probeer patronen te ontdekken en te doorbreken. Denk niet in schuld, maar in verantwoordelijkheid. Hoe kan jij je verantwoordelijkheid (je denken en doen) anders kiezen, zodat je anders leert om gaan met omstandigheden.
  2. Leer kijken naar jezelf en je gedrag
    Het doel is niet om deze omstandigheden of emoties die je waarneemt kwijt te raken. Wanneer deze omstandigheden of emoties zich voordoen, zelfs onaangename, probeer ze dan te verwelkomen en besef dat ze een noodzakelijk onderdeel zijn van jou als mens die een scala aan emoties heeft als reactie op een ervaring. Laat ze zijn zoals ze zijn. Creëer een vriendelijkere, op acceptatie gebaseerde relatie met jouw interne gevoelens en emoties.
  3. Stop met je nog langer te verzetten
    Net als drijfzand, hoe meer je worstelt met deze emoties en gevoelens, hoe meer je zult zinken. Alle gevoelens zijn nodig en belangrijk om te erkennen. Extra lijden en pijn worden gecreëerd door de weerstand en het verzet daartegen. Onthoud dat ook dit voorbij zal gaan en niet blijvend is aangezien alle emoties en omstandigheden dynamisch zijn. En dus ook die zullen ook weer veranderen.
  4. Vraag jezelf af: wat kan ik loslaten dat mij niet langer dient?
    Verander je verwachtingen en alles zal veranderen. Doe weg waar je niets aan hebt. Of sterker nog: wat ongevraagd en ongewenst bij je binnen komt en naar binnen kruipt. Probeert anders te denken, zodat je in staat bent om anders te doen.

Doe het samen

Overweeg deze tijd te gebruiken om echt nieuwsgierig te worden naar wie je bent en nu wilt zijn en wat van jou is. Blijf nieuwsgierig naar eventuele gevoelens die tijdens deze onzekere tijden bij je opkomen. Dit is het perfecte moment om aan jezelf te werken. Accepteer dat je soms wel wat hulp kan gebruiken. Wat jou niet alleen lukt, doe dat dan samen met een ervaren en professionele coach. Die kan jou helpen de banden met jezelf en anderen in jouw wereld te versterken.

Nog even dit
Uit vele recente onderzoeken blijkt dat een schrikbarend aantal mensen psychische klachten hebben – of ontwikkelen. Helemaal in deze tijd van de Covid-19 pandemie: naast de lichamelijke gezondheidsrisico’s raakt dit ook onze geestelijke gezondheid. Er wordt veel gevraagd van onze mentale weerbaarheid doordat het leven op vele fronten anders is. Om deze redenen hebben wij een speciale Webinar omtrent psychisch verzuim georganiseerd op donderdag 27 mei! Wil jij meer weten over dit onderwerp of verzuim tegen gaan? Schrijf je dan snel in!

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.