De 7 gewoonten en principes voor succes en effectiviteit

Opleidengewoonte voor succes

In 1989 veranderde Stephen Covey de wereld van zelfverbetering voor altijd toen hij zijn boek The 7 Habits of Highly Effective People publiceerde. Dit boek werd al snel een internationale bestseller en een go-to-resource voor iedereen die zichzelf wilde verbeteren. Van topmanagers tot studenten, Covey’s boek was hét boek om te lezen. 

Meer dan 30 jaar later is The 7 Habits of Highly Effective People nog steeds een van de meest gerefereerde boeken in zijn genre. Het zette niet alleen de toon voor Covey’s tweede boek, maar ook voor een geheel nieuw literatuurgenre. Nu wordt het werk van Covey niet alleen op het werk gebruikt, maar ook thuis. Of je nu de relaties met collega’s/managers wilt verbeteren of goede sociale relaties wilt hebben, Covey schenkt serieuze lessen aan zijn lezers. Deze lessen hebben de tand des tijds min of meer doorstaan en blijven vandaag de dag relevant als solide en principiële basis in interpersoonlijke communicatie. 

Hoe de 7 gewoonten van uiterst effectieve mensen te gebruiken

Covey centreert zijn boek rond de persoonlijke en professionele gewoonten van de gemiddelde persoon. Dit is de focus van het boek omdat het deze gewoonten zijn die je karakter vormen. 

Iedereen heeft gewoontes. Sommige van deze gewoonten zijn goed, sommige zijn slecht. En sommige gewoonten hebben weinig tot geen invloed op jouw dagelijks leven. Vaak zijn mensen zich niet bewust van hun gewoontes. Soms schrijf je ze af als onveranderlijke kenmerken van je persoonlijkheid, maar soms ben je je er helemaal niet van bewust dat ze bestaan. Deze gewoonten kunnen voor iedereen om je heen duidelijk zijn, maar pas als je achterover leunt en ze onderzoekt, merk je dat je gevaarlijke gewoonten hebt die zich ontwikkelen zonder dat jij je er volledig bewust van bent. 

Covey’s boek richt zich niet op het elimineren van slechte gewoonten, maar juist het opbouwen van goede. Voor de meeste mensen moeten goede gewoonten worden geoefend en aangescherpt. Veel goede gewoonten moeten worden aangeleerd en komen niet vanzelf. Ze vergen vaak meer bewuste inspanning dan de slechte. 

Het veranderen van je gewoonten kan niet alleen de manier veranderen waarop je de wereld ziet, maar ook de manier waarop de wereld jou ziet. Je kunt de lessen in Covey’s boek gebruiken om je te helpen met: 

  • Controle over je leven te nemen 
  • Betere beslissingen te nemen, maar ook slimmere, strategischer 
  • Jouw relaties met familie en vrienden te onderhouden én te verbeteren 
  • Slechte gewoonten te overwinnen 
  • Verhogen van jouw productiviteit 
  • Vinden van een gezonde balans tussen werk en privé 
  • Je gelukkigste zelf worden 

De 7 gewoonten en principes voor succes en effectiviteit 

Covey begint het boek met drie gewoontes die hij groepeert onder de titel Private Victory. Deze gewoontes gaan meer over het ontwikkelen van je eigen gewoontes als individu. Het is belangrijk dat een privé-overwinning voorop staat, want als je verandering in een team probeert door te voeren, moet je eerst in staat zijn om jezelf te veranderen. Deze stap is een voorbereiding op de gewoontes 4, 5 en 6 die zijn ontworpen om je leiderschaps- en managementvaardigheden helpen te vergroten.

Gewoonte 1: Wees proactief

Proactief zijn is een van de moeilijkste gewoontes om vol te houden. Het is makkelijker om dingen op je af te laten komen en verantwoordelijkheid af te wijzen als je niet de resultaten krijgt die je wilt. De reden dat je proactief moet zijn, is omdat jij de persoon bent die de meeste veranderingen in jouw leven kan aanbrengen. Als je geen actieve deelnemer aan je eigen leven kunt zijn, kun je ook niet verwachten anderen te kunnen leiden. 

Proactief zijn, betekent niet dat je het leven bij de horens grijpt. Het betekent dat je je alleen concentreert op gebeurtenissen die binnen je controlegebied liggen en je geen zorgen maakt over de dingen die je toch niet kunt veranderen. Als je een gewoonte ontwikkelt waarbij je er alles aan doet om jezelf en je situatie te verbeteren, kun je aan de slag met het ontwikkelen van de volgende zes gewoontes. 

Gewoonte 2: Begin met het einde in gedachten

Als je eenmaal hebt besloten om controle over je leven te krijgen, kunnen er verbazingwekkende dingen gebeuren. Je moet je beslissingen echter nog steeds strategisch nemen. Covey suggereert dat de tweede gewoonte die je ontwikkelt, is om te leren hoe jij je doelen kunt plannen. Deze gewoonte is een methode van psychologische creatie en wanneer je het onder de knie hebt, maakt het de fysieke creatie van je doelen veel makkelijker. 

Wees gefocust op je doelen. Wanneer je dit doet, zul je merken dat je op obstakels en afleidingen kunt anticiperen en er effectief mee om kunt omgaan. Je zult ook merken dat jij je doelen veel sneller bereikt, omdat de planning die je maakt, tijd zal vergen van het werk dat je moet doen. Het zal vaak voorkomen dat je op het verkeerde pad afdwaalt. Zelfs als jij je in eerste instantie in de tegenovergestelde richting waagt, zal het veel gemakkelijker zijn om weer op het goede spoor te komen als je vanaf het begin je focus- doelen voor ogen hebt. 

 

prioriteiten stellen

Gewoonte 3: Zet de belangrijkste dingen op de eerste plaats

Bij gewoonte 3 draait alles om prioriteiten stellen. Net als gewoontes heeft iedereen prioriteiten en deze verschillen van persoon tot persoon. Dat is niet erg, want het stelt je in staat nieuwe perspectieven te krijgen. Het is echter essentieel dat jij je gewoonten en jouw prioriteiten ontwikkelt om je eigen doelen te bereiken. 

Dit volgt uit gewoonte 2, omdat het de fysieke creaties van je doelen zijn. Leren hoe jij je activiteiten kunt prioriteren op basis van jouw doelen, is essentieel om je doelen te realiseren. Net als bij strategische planning, zal een juiste prioritering je helpen effectiever te werken, omdat het onnodig werk voorkomt. Of in ieder geval uitstelt totdat het absoluut noodzakelijk is. Volgens Covey gaat het stellen van prioriteiten niet over het leren omgaan met je tijd. Het gaat erom jezelf te leren managen. 

Gewoonte 4: Denk win-win

Toen je de gewoontes ontwikkelde die tot persoonlijke overwinning leidden, leerde je hoe je een winnende situatie voor jezelf kon creëren. Je ontwikkelde de methoden waarmee je zou winnen en volgde ze vervolgens op met actie. Je kunt deze vaardigheden gebruiken om die ‘overwinning’ te vertalen in een publieke overwinning. Wanneer je een winnend scenario creëert in een openbare setting, zou je het een “win/win” noemen. 

Een win/win situatie is de ideale situatie in elke publieke setting. Wanneer een persoon te vaak wint terwijl anderen blijven verliezen, zul je getuige zijn van de perfecte voedingsbodem voor wrok, ongeluk en soms anarchie. 

In plaats van besluitvorming te benaderen door te proberen het beste van de situatie te maken, moet je beslissingen benaderen door voor beide partijen een kans te creëren om te winnen. Als er geen kans is voor beide partijen om te winnen, moet je de deal stopzetten en het onderhandelingsproces anders of later hervatten. 

Het is natuurlijk niet eenvoudig om tot een deal te komen waarin elke partij wint. Wat je echter wel kunt doen, is een deal sluiten die jouw team laat weten dat jij hun belangen en jouw belangen in gelijke mate behartigt. 

Gewoonte 5: Probeer eerst te begrijpen, dan pas begrepen te worden

Luisteren is een sleutelvaardigheid in elk type leiderschap. Wanneer de meeste mensen denken aan communicatieproblemen, denken ze aan het onvermogen om de juiste woorden te vinden om in een bericht een zeer precieze betekenis over te brengen. Zelfs als je deze woorden vindt, kunnen ze betekenisloos zijn als de persoon die het bericht ontvangt niet echt luistert. 

Leren luisteren is moeilijk, omdat het je in eerste instantie niet lijkt te dienen. Echt luisteren naar een andere persoon vereist dat je aandacht schenkt aan de andere persoon, alleen om hun standpunt te begrijpen. Luisteren moet vrij zijn van de bedoeling om de persoon die aan het woord is te antwoorden, te manipuleren of te overtuigen. 

Luisteren is een van die gewoonten die voortdurend moet worden ontwikkeld. Omdat het contra-intuïtief aanvoelt om naar iemand anders te luisteren alleen maar om met hem of haar mee te voelen, is het moeilijk om het voordeel van luisteren te ontdekken. Covey zegt dat de waarde van luisteren krachtiger is dan velen het toeschrijven, omdat het je in staat stelt echte en feitelijke gegevens te verzamelen in plaats van waargenomen zelfgenoegzame gegevens. 

Wanneer je bezig bent om een ​​probleem op te lossen, helpt het enorm om te weten wat het probleem is. Een veelvoorkomende slechte gewoonte, is om niet naar het probleem te luisteren en alleen een oplossing te bieden. Dit is een slechte gewoonte die niet alleen je professionele leven kan plagen, maar ook je persoonlijke leven. 

Om dit probleem te bestrijden, moet je eerst en vooral proberen het probleem te begrijpen. Pas als je het probleem van de spreker hebt bevestigd, kun je echte oplossingen bieden. Een duidelijk begrip van het probleem bespaart je veel tijd, veel frustratie en in het bedrijfsleven veel geld. 

Gewoonte 6: Synergie

Covey gelooft dat het geheel meer is dan de som der delen. Het aanmoedigen van positieve reacties op individuele bijdragen en het bieden van erkenning voor het individu is een effectieve gewoonte. 

Dit is in je eigen belang, want wanneer jij een groter netwerk van effectieve mensen hebt die aan een probleem werken, is de kans groter dat jij met een haalbare, creatieve oplossing komt terwijl je minder energie verbruikt. De knowhow die elke persoon ter tafel brengt, kan worden bevorderd om een ​​scenario te creëren waarin je niet meerdere individuen in een team hebt, maar één team dat uit meerdere individuen bestaat. Het verschil klinkt misschien vaag filosofisch, maar de resultaten in de praktijk zijn verbluffend. 

Breng gewoonten 1 t/m 6 in ontwikkeling. 

Gewoonte 7: Slijp de zaag

De laatste gewoonte moedigt je aan om elke andere gewoonte te helpen groeien en te ontwikkelen. Om dit te doen, moet je ervoor zorgen dat je mentale, spirituele, fysieke en sociale zelf allemaal de tijd en ruimte hebben die ze nodig hebben om vaste gewoonten te worden die langzaam in je karakter worden geïntegreerd. 

Covey beschrijft dit als zelfvernieuwing op 4 dimensies en hij gelooft dat het deze gewoonten zijn die al het andere mogelijk maakt. Om er zeker van te zijn dat je ‘zelfvernieuwing’ begrijpt, kun je de volgende gewoontes in overweging nemen: 

  • Fysiek:  Gezonde lichaamsbeweging en voeding, evenals stressmanagement 
  • Mentaal: Lezen, studeren en schrijven, evenals het visualiseren en plannen van uw doelen 
  • Sociaal: Dien anderen, oefen empathie en werk aan synergie 
  • Spiritueel: Steeds meer worden wie je bent door meditatie, lezen en studie 

De meeste mensen worstelen op ten minste één, zo niet alle, van deze gebieden. Je zou kunnen denken dat je geen tijd hebt om je aan deze dingen te wijden. Maar je hebt alleen tijd als jij tijd maakt. Tijd is prioriteit. De voordelen die je plukt door fysiek, spiritueel en emotioneel voor jezelf te zorgen, zullen doorwerken in elk ander facet van jouw leven. 

Gewoonte 8: Vind je stem en inspireer anderen om hetzelfde te doen

In een vervolgboek beschrijft Covey een achtste gewoonte die essentieel is voor productiviteit en goede relaties. Hij gelooft dat leiderschap geen noodzaak is, maar een keuze. Als je een echte leider bent, maak je een keuze om je team te ondersteunen en zowel individuen als het team te helpen hun volledige potentieel te bereiken. 

DE 7 GEWOONTEN: EEN SAMENVATTING

Deze zeven gewoonten zijn allemaal synergetisch en elk van hen vult elkaar op verschillende manieren aan. Nadenken over het ontwikkelen van deze gewoonten wordt makkelijker als je ze beschouwt als onderdeel van twee belangrijke gewoonten: actie ondernemen en georganiseerde planning. 

Actie ondernemen

Gewoonte 1. Wanneer je gewoonte 1 ontwikkelt, verplicht jij je tot het ondernemen van actie door proactief te zijn over je leven. Wanneer je verantwoordelijkheid begint te nemen voor je leven, maak je zowel een fysieke als mentale keuze om de controle over je leven terug te krijgen. 

Gewoonte 3. Wanneer je ervoor kiest om prioriteit te geven aan de acties die je helpen jouw doelen te bereiken, onderneem je beslissende acties. Gewoonte 3 helpt gewoonte 1 te ondersteunen, want hoewel het belangrijk is om proactief te zijn, is het net zo belangrijk om te handelen naar de dingen die je daar zullen helpen. 

Gewoonte 5. Eerst leren luisteren klinkt misschien niet alsof je actie onderneemt. Actief luisteren is echter een van de belangrijkste actieve keuzes die je kunt maken. Actief luisteren maakt je niet alleen klaar voor verdere planning, maar ook voor verdere actie. Het voorkomt ontslagen en zorgt ervoor dat jouw team zich gewaardeerd voelt. Het is verbazingwekkend wat voor verschil je kunt maken als je ervoor kiest om naar de mensen om je heen te luisteren. 

Gewoonte 6. Werken aan de synergie van je team, is de ultieme manier om in een groep actie te ondernemen. Het is belangrijk om te onthouden dat je niet een stel snaarinstrumenten bij elkaar kunt gooien om een ​​orkest te creëren. Als de spelers geen synergie hebben, zijn het gewoon mensen die toevallig aanvullende bladmuziek spelen. Wanneer je die synergie bereikt, is de kans groter dat je grootsheid bereikt. 

Gewoonte 7. Bij gewoonte 7 draait alles om actie ondernemen om jezelf te beschermen. Door bewuste keuzes te maken om voor jezelf te zorgen, kun je bewuste keuzes maken om voor anderen te zorgen. 

Georganiseerde planning

Gewoonte 2. In gewoonte 2 leer je je doelen en je missie in het leven te definiëren. Dit is een integraal onderdeel van het planningsproces, omdat je geen routebeschrijving kunt maken als jij geen eindbestemming in gedachten hebt. 

Gewoonte 4. Wanneer je leert denken in termen van een ‘win-win’-scenario, leer je verschillende mogelijkheden plannen. Het is belangrijk om een ​​”win-win”-beslissing te nemen, omdat het iedereen in het team helpt zich gewaardeerd te voelen. Leren prioriteit te geven aan de gezondheid van het team boven de gezondheid van het individu, vergt serieuze planning, compromissen en flexibiliteit.  

TOT SLOT 

Toen Stephen Covey dit boek schreef, valt te betwijfelen of hij zich realiseerde dat hij zowel op het werk als thuis een leiderschapsrevolutie zou beginnen. Het werk van Covey staat centraal in een oeuvre dat zich heeft ontwikkeld tot duizenden boeken, waarvan sommige het hele zakelijke en managementlandschap hebben veranderd. 

Ondanks het enorme aantal boeken dat is geschreven en gepubliceerd sinds The 7 Habits of Highly Effective People, blijft het een boek waar mensen steeds weer naar terugkeren. Omdat, zoals de kernboodschap van het boek suggereert, je bepaalde basisgewoonten onder de knie moet krijgen voordat je verder kunt gaan met grotere en betere dingen. Covey serveert deze basislessen op een zeer informatieve en emotioneel ontroerende wijze. 

Groei in Management en Leidinggeven

Leiderschap van een andere soort

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.