Welk boek neem jij mee op reis?

ConsultancyBoek lezen op vakantie

Ik ga op reis en neem mee….EEN BOEK

Binnenkort is het zover. Je gaat lekker op vakantie om even alles achter je te laten. Even herstellen. Even niets wat moet. Leuke dingen doen. Mooie nieuwe dingen zien. Nieuwe dingen ontdekken.

Misschien ook tussendoor jezelf eens kritisch bevragen wat jij na jouw vakantie anders wil gaan doen. We zitten sneller in een sleur van minder goede gewoonten dan we aan onszelf wel willen toegeven. Maar kritisch kijken naar jezelf lukt soms beter als we er even helemaal uit zijn. De vraag komt dan al snel boven: ‘als ik zie wat mij niet aanstaat, wat ga ik dan anders doen’. Je bent vaak wat je denkt. Maar hoe denk jij over je bedrijf, werk, verantwoordelijkheden, werknemers, collega’s, klanten, producten, diensten, organisatieprocessen en noem maar op? Al die aspecten die zich soms urgent aan je opdringen en waar je niet altijd een antwoord op hebt, maar wel iets mee moet.

Managementliteratuur die het verschil maakt

Een vakantieperiode is bij uitstek dé periode om eens jouw denken te resetten. Durf eens op een andere manier naar hetzelfde te kijken. Meestal is dat het begin van de door jou zo gewenste verandering en oplossing van je slepende problemen.

Ik weet niet of je een lezer bent. Maar als je iets wil veranderen, moet je meer weten dan je nu weet. Anders blijf je hetzelfde doen wat je altijd al deed. Kijk dan niet gek op dat krijgt wat je altijd al kreeg. De volgende boeken tips zijn echte aanraders. Ga lezen. Het zal je denken veranderen in de juiste richting. Om vervolgens te begrijpen wat je moet doen om te excelleren.

Top 3 boeken die je mee kunt nemen op reis:

Om het een beetje overzichtelijk te houden voor je hebben we hier een top 3 voor je:

De 7 eigenschappen van effectief leiderschap – Stephen Covey

Wie kent het boek niet? Inmiddels behoort dit zo’n beetje wereldwijd tot het standaardwerk in leiderschap en management. Het boek behoeft daarom nog nauwelijks enige introductie. Het is al jarenlang een inspiratie voor heel wat leiders en managers. Als jij jezelf als leidinggevende serieus neemt, kun je niet om dit boek heen. Het is een boek wat miljoenen mensen hebben gelezen en hun levens heeft veranderd.

Het boek is daarom nauwelijks samen te vatten in een kort stukje tekst. Op elke pagina krijg je een maalstroom aan wijsheid aangeboden die richting geeft aan je leven en werk. Covey leert in ‘de zeven eigenschappen’ hoe we de kwaliteit van ons werkende leven, privé leven en gezinsleven kunnen veranderen aan de hand van zeven eigenschappen. Heb je het boek al eens gelezen? Dat betekent niet dat je het boek al ‘uit’ hebt. Lees en herlees dit boek. Het is een schatkist waar je altijd weer wat nieuws in ontdekt en uit kan halen.

Boek de zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Covey

Good to Great – Jim Collins

Waarom maken sommige bedrijven een sprong vooruit en andere niet?

Dit geweldige boek laat zien welke belangrijke principes het verschil maken in succes. Zolang je dit geheim niet kent, zie je de ene onderneming ploeteren en de ander excelleren met zijn organisatie. Jim Collins en een team van onderzoekers heeft honderden Fortune- 500 bedrijven gevolgd en onderzocht. Opvallend was dat er maar 11 waren die over een periode van 15 jaar explosief groeiden. Over een zekere periode scoorden ze ongeveer net zo goed als de anderen, maar daarna groeiden ze duurzaam explosief.

Wat was hun geheim? Jim Collins laat zien dat een aantal cruciale principes uiteindelijk het verschil maken. Mits je deze gedisciplineerd integreert in je organisatie. De principes zijn tijdloos, waardoor ze ook vandaag nog de verschil maker zijn tussen succes en zwoegen. En daar hoef je geen Fortune- 500 bedrijf voor te zijn. Als MKB bedrijf heb je met deze principes een organisatieversneller in handen die ook voor jouw bedrijf het verschil zal maken.

Boek Good to great van Jim Collins

Jim Collins heeft met zijn boek een bestseller geschreven, waar inmiddels over de hele wereld meer dan een miljoen exemplaren van zijn verkocht. Het is zo’n beetje de standaard managementliteratuur, als jij als manager en leider je organisatie serieus neemt en succesvol wilt zijn. Een aanrader als jij eens opnieuw naar je organisatie wilt kijken en van middelmaat naar een excellerende organisatie wil groeien.

DE LADDER – Ben Tiggelaar

Waarom veranderen zo moeilijk is én… welke drie stappen wel werken.

Wie wil er nu niet veranderen? Er zijn altijd aspecten in je leven én werk die voor verandering in aanmerking komen. Maar na verschillende vruchteloze en frustrerende pogingen stoppen we er uiteindelijk mee. Miljoenen mensen verlangen naar veranderingen. We willen effectiever worden in ons werk. Gezonder gaan eten en leven. Meer tijd besteden aan die ons lief zijn. Nu eens echt aan die opleiding of training beginnen. Bepaalde vervelende eigenschappen of slechte gewoonten afleren. Maar hoe dan? Ben Tiggelaar is een gedragswetenschapper en baseert zijn ideeën over veranderen op evidence based practices.

Aan de hand van een slim en eenvoudig model en beeld – De Ladder – laat Ben zien:

  • Hoe je doelen stelt die wél werken;
  • Hoe je gedrag kiest dat wél tot succes leidt;
  • Welke support wél helpt bij verandering.
Boek De Ladder van Ben Tiggelaar

Tiggelaar vertaalt gedragswetenschappelijk onderzoek, naar praktische en begrijpelijke toepassingen. Ben is als geen ander in staat om complexe dingen in al zijn eenvoud voor ons te vertalen, zodat we er echt iets mee kunnen wat werkt. ‘De Ladder’ is een boek voor iedereen die zijn persoonlijk leiderschap serieus neemt en wil ontwikkelen.

Ga anders denken als je anders wilt doen.

Leiderschap en management zijn de verschilmakers in elke organisatie. Maar we kunnen niets zonder onze medewerkers. Maar welke richting wijzen wij hen? Tot welke effectieve actie zetten we hen aan? Hoe zien onze plannen en strategieën eruit. Welke zaken willen we veranderen?

Als wij niet veranderen zal er niets veranderen. En als leidinggevende het niet voordoen, weet niemand het na te doen. Als je wilt veranderen en anders wil doen, ga dan eerst anders denken. Want zolang je ‘oud’ blijft denken blijf je het ‘oude’ doen en zal er niets veranderen.

Deze boeken bevelen we van harte aan. Het zal je anders leren denken en DOEN! Geniet van je vakantie, maar ga vooral anders denken. Want alleen dan ben je in staat daadwerkelijk anders te gaan doen als je na de vakantie weer aan het werk gaat. Eindelijk dat gaan doen wat je al zo lang wilt, maar nog steeds niet aan begonnen bent of al zo vaak is mislukt. Ga het verschil maken. Begin bij jezelf. Fijne vakantie!

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.