5 veiligheidstips die risico’s elimineren

ArbodienstVeiligheid op de werkvloer

Elke onderneming loopt risico’s die de veiligheid en gezondheid raken. Niet voor niets is bij wet (Nederlandse Arbeidsomstandighedenwet, Arbowet) de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) ontstaan ter bevordering van veilig en gezond werken. Als werkgever is het een verantwoordelijkheid te laten onderzoeken of het werk eventueel gevaar of schade kan veroorzaken aan de gezondheid van jouw werknemers. In de RI&E moet zichtbaar worden wat de uitkomsten van dat onderzoek zijn. In een evaluatie worden van al deze gevaren een risico-inschatting gemaakt. De RI&E is dus een zeer serieus te nemen document wat ons actueel bij de les houdt.

Waarom is veiligheid belangrijk

Maar het is gemakkelijk om een ​​oogje dicht te knijpen voor veiligheid wanneer je in een snelle onder druk staande omgeving werkt en je projectdeadlines moet halen. Maar nogal wat werkgevers in de productiesector zijn door schade en schande wijs geworden en kunnen ons allemaal vertellen wat voor risico’s er kunnen ontstaan ​​als de veiligheidsnormen niet regelmatig worden gehandhaafd. Onze dagelijkse handelingen kunnen een impact hebben op kosten en productiviteit.

Het is duidelijk dat er nog steeds bedrijven zijn die werknemers opzadelen met onvoldoende veiligheidsprogramma’s en plannen voor letselpreventie. Werkgevers hebben echter de mogelijkheid om deze situatie om te draaien met een paar veranderingen. Het beschermen van werknemers begint met het serieus nemen van de RI&E. Maar het vereist ook wel dat je een sterke veiligheidscultuur en open communicatiekanalen creëert, zodat werknemers samen verantwoordelijkheid leren nemen bij het identificeren van gevaren en het oplossen van die problemen. Samen in gesprek gaan en samen verantwoordelijkheid nemen.

5 cruciale veiligheidstip

Hier zijn vijf tips die operationele managers, site managers en veiligheidscoaches kunnen gebruiken om die dialoog op gang te brengen:

1. Begin vanaf de bovenkant

Het ontwikkelen van een gezonde veiligheidscultuur vereist leiderschap om veiligheid als een belangrijke organisatorische waarde te verdedigen. De bedrijfscultuur moet leiden tot leidinggeven, veilig werken en handelen. Als het management leidt in veiligheid, volgt de organisatie.

2. Verspreid veiligheidsonderzoeken

Bij het uitvoeren van een veiligheidscultuur is het belangrijk om eerst te weten te komen wat de medewerkers weten over de veiligheidsrichtlijnen en verwachtingen. Zijn ze bekend met het bedrijfsbeleid en procedures? Kennen ze hun eigen verantwoordelijkheden als het om veiligheid gaat? Deze enquête is ook een geweldige kans om anonieme feedback te krijgen over de percepties van werknemers over de veiligheid op de werkplek.

3. Voer pre-shift huddles uit

Dit is een tijd waarin het management de veiligheidscultuur kan versterken door het behandelen van bijna- ongevallen, nieuw geïdentificeerde gevaren en het opleiden van personeel. Maar ook over hoe de juiste processen en het juiste gebruik van apparatuur, uiteindelijk ieders gezondheid en veiligheid kan beschermen. Het doel van een veiligheid- huddle (de dag starten met een ultra- korte ontmoeting van max. 5 minuten), is om een open en niet veroordelend momentum te bieden voor werknemers om te communiceren over veiligheid op de werkplek. Zo’n – de puntjes op de i zettende start – is motiverend en draagt bij aan het bewustzijn van veilig en gezond werken.

Whitepaper bedrijfsongeval

Het voorkomen van bedrijfsongevallen is belangrijk voor het arbobeleid van werkgevers. Dergelijke maatregelen moeten worden opgenomen in een RI&E. Maar wat zijn de verplichtingen voor werkgevers als er toch een incident plaatsvindt op de werkvloer?
Download gratis de whitepaper

4. Een-op-een gesprekken

Leidinggevenden kunnen vertrouwen opbouwen en respect tonen voor de veiligheid van hun werknemers, door medewerkers te betrekken bij informele veiligheidsdiscussies. Medewerkers die weten dat hun mening en perspectieven worden gewaardeerd, zullen eerder deelnemen aan informele communicatie over veiligheidspraktijken. Dit is ook een ideale omgeving om feedback te krijgen van werknemers die zich misschien niet op hun gemak voelen om problemen voor een grote groep te uiten.

5. Voer structureel veiligheidstrainingen uit

Het bieden van veiligheidstrainingen voor werknemers is essentieel voor het creëren van een cultuur van veiligheid op de werkplek. Een personeelsbestand met een goed begrip van veiligheidsrichtlijnen en best practices is meer in staat om potentiële gevaren te herkennen voordat ze zich voordoen. Dit kan leiden tot minder verwondingen en verzuim. Maar kan ook helpen kostbare verliezen in productiviteit en werknemersmoreel te voorkomen.

Voordelen van betrokken personeelsbestand op de thema’s gezondheid en veiligheid:

  • Lagere verzuimkosten en verbeterde productiviteit.
  • Verbeterde veiligheid als gevolg van duidelijke en herhaalbare processen voor het identificeren en aanpakken van gevaren en letsel dreigingen.
  • Sterke loyaliteit en een positief externe uitstraling van de organisatie.

Betrokken medewerkers

Veiligheid op de werkplek moet niet alleen beginnen en eindigen met werknemers in gedachten, maar ook met werknemers die betrokken zijn – actief deelnemen en veiligheidsprogramma’s bevorderen. Hoge niveaus van medewerkers betrokkenheid zijn ook gecorreleerd met een hogere productiviteit, kwaliteit en winstgevendheid. Maar ook aan een lager personeelsverloop.

Het bijdragen aan een betere betrokkenheid van werknemers, heeft zelfs invloed op de werving. Werkzoekenden kiezen liever voor een aantoonbaar gezonde en veilige werkomgeving en veiligheidscultuur. In de wereld van vandaag kijken werkzoekenden naar de ervaring van huidige en voormalige werknemers om te beslissen of ze al dan niet voor een bedrijf willen werken.

Leiders en managers moeten gefocust zijn in het creëren van een veiligheidscultuur. Het is gewoon not done om nonchalant te zijn wanneer jouw team wordt blootgesteld aan gevaren. De reputatie van je bedrijf zal permanent worden geschaad als leiders veiligheid niet tot een topprioriteit maken. Negeer de valkuilen die je hebt opgemerkt niet! Zie ze als een kans om met de hulp van je eigen team en medewerkers betere veiligheidsprocedures in te voeren. Samen een veilige en gezonde werkomgeving creëren is winst die zich altijd ruimschoots uitbetaald.

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.