Het belang van een werkplek onderzoek

ArbodienstWerkplek onderzoek

Ik hoor het veel om mij heen – werknemers die klagen over rugpijn, nekpijn of hoofdpijn door het thuiswerken. Logisch natuurlijk. Op het werk heeft jouw werknemer – doorgaans – een goed bureau, een goede stoel, een beeldscherm op de juiste hoogte etc. Thuis heeft lang niet iedereen diezelfde fijne werkplek. Of wellicht heeft jouw werknemer thuis wel een prima werkplek, maar is deze niet goed afgesteld en ervaart iemand daar alsnog vervelende klachten door. Ook de psychosociale aspecten van het verplicht thuiswerken zijn hier mede debet aan.

Als werkgever heb je een zorgplicht naar je werknemers, ook op hun thuiswerkplek. Nu jouw werknemers (gedeeltelijk) thuis aan het werk zijn, is die zorgplicht niet één op één hetzelfde, maar geldt deze nog steeds. De werknemer is in opdracht van zijn werkgever thuis aan het werk en dus heeft de werkgever een zorgplicht betreffende de werkplek – en dat is maar goed ook. Zo kun jij ervoor zorgen dat jouw werknemers ergonomisch correct kunnen werken en dat ook mentaal beter kunnen volhouden.

Thuis werkplekonderzoeken

Een werkplekonderzoek kun je preventief inzetten voor alle werknemers wiens werkplek zich hiervoor leent. Dit werkplekonderzoek zal ook geheel op afstand plaats vinden – in lijn met de maatregelen die op dit moment gelden. Jouw werknemers krijgen een vragenlijst toegestuurd en worden gevraagd twee foto’s te maken van hun thuiswerkplek. Onze deskundige kijkt vervolgens naar alle gegevens, stelt waar nodig aanvullende vragen en zal elke werknemer voorzien van een adviesrapport betreffende de thuiswerkplek. Ook levert onze deskundige jou als werkgever een groepsrapport aan.

Als een werknemer reeds klachten ervaart of al is uitgevallen, heeft een preventief werkplekonderzoek geen zin meer. In dat geval bieden wij een individueel werkplekonderzoek aan bij iemand thuis om zo gelijk de werkplek optimaal in te kunnen stellen voor jouw werknemer.

RI&E thuiswerk

Het uitvoeren van de thuis-werkplekonderzoeken heeft een bijkomend voordeel. Naast dat jij als werkgever een zorgplicht hebt richting jouw werknemers wordt er ook van een werkgever verwacht dat er een actuele Risico Inventarisatie en Evaluatie beschikbaar is. Thuiswerken i.v.m. COVID-19 is daar zeker een onderdeel van. Een bijkomend voordeel van het groepsrapport betreffende de werkplekonderzoeken is dat jij als werkgever meteen beschikt over een RI&E-thuiswerk en daarmee ook op dat punt kan voldoen aan de Arbowet. Zo vang je twee vliegen in één klap!

RI&E-Corona

Als laatste wil ik je nog graag op één ander punt wijzen. Ervan uitgaande dat jullie als bedrijf een RI&E hebben, is deze niet meer actueel zonder dat de risico’s van besmetting door COVID-19 hierin zijn benoemd en zonder dat er aanvullende beheersmaatregelen zijn beschreven.

Wij hebben een online vragenlijst Corona-RI&E voor jou als werkgever ter beschikking die kan worden ingevuld door de werkgever, preventiemedewerker of andere functionaris. Vervolgens zal onze adviseur wat aanvullende vragen stellen middels een online afspraak. Uiteindelijk verzorgen wij een compleet rapport met bevindingen, conclusies en adviezen. Deze Corona-RI&E kan dienen als aanvulling op de reeds bestaande RI&E en zodoende is jullie RI&E weer compleet en actueel.

Kortom:

Een goede werkplek is belangrijk voor je werknemers. Op die manier voorkom je dat zij klachten ontwikkelen en/of uitvallen. En help je je werknemers die wel uitgevallen zijn met lichamelijke klachten om duurzaam te re-integreren. Jij als werkgever hebt een zorgplicht voor hen. Een werkplekonderzoek levert jouw werknemer individueel advies op en jou als werkgever een groepsrapport. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je hiermee gelijk beschikt over een RI&E-thuiswerk en ook op dat punt voldoet aan de Arbowetgeving. Naast thuiswerken is ook COVID-19 een actueel risico wat opgenomen dient te zijn in de RI&E, dus mijn advies: neem dan ook direct deze hierin mee en zorg voor een complete, actuele RI&E.

Vraag hier vrijblijvend een offerte aan:

New call-to-action

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.