10 geweldige tips voor het omgaan met een moeilijke baas

ConsultancyMoeilijke baas schreeuwend man

In een ideale wereld zouden we allemaal fantastische managers hebben. Bazen die ons helpen om te slagen. En die ons het gevoel geven dat we gewaardeerd worden en die gewoon geweldige empathische mensen zijn die ons naar onze bestemming begeleiden.

Jammer, maar dat is gewoon niet altijd het geval. Maar of de persoon voor wie je werkt een micromanager is, woedebeheersingsprobleem heeft, een voorkeur voor één persoon toont, een regelrechte pestkop op het werk is, of gewoon niet erg competent, je moet nog steeds het beste van de situatie maken en je werk gedaan krijgen.

Om je te helpen, hebben we de beste adviezen verzameld voor het omgaan met een slechte baas of moeilijke manager. Probeer een of meer van deze tips om de samenwerking met jouw baas beheersbaar te houden. Maar blijf in ieder geval naar lichaam en geest gezond, totdat hij/zij vervangen is of tot je een nieuwe baan hebt gevonden.

1. Weet eerst zeker of je te maken hebt met een “slechte baas”

Voordat je probeert je slechte baas positief te beïnvloeden, moet je ervoor zorgen dat je er wel echt een hebt. Is er een reden voor zijn gedrag? Of ben je te streng voor hem of haar en ben jij gewoon niet redelijk. Kun jij net zo kritisch naar jezelf kijken als je dat naar je baas doet?

Observeer je baas een paar dagen en probeer op te merken hoeveel dingen hij goed versus slecht doet. Als hij iets ‘slechts’ doet, probeer je dan de meest vergevingsgezinde reden voor te stellen waarom het heeft kunnen gebeuren. Is het echt zijn schuld, of kan het iets zijn waar hij ook geen controle over heeft? Had het jou ook kunnen gebeuren? Voorkom dat je valt in de valkuil van; de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Praat anderen niet na. Oordeel zelf.

2. Identificeer de motivatie van je baas

Als je begrijpt waarom jouw baas bepaalde dingen doet of belangrijk vindt, kun je inzicht krijgen in zijn of haar managementstijl. Als de regels totaal uit de hand lopen, probeer dan de motivatie van je baas te achterhalen. Misschien is het niet zo dat het hem echt uitmaakt hoe lang je lunchpauze duurt; maar geeft hij er echt om hoe het eruit ziet voor andere werknemers en hun superieuren. Zorg dat je het ‘why’ van zijn handelen echt weet en begrijpt.

3. Laat het je werk niet beïnvloeden

Hoe slecht het gedrag van je baas ook is, laat het je werk niet beïnvloeden. Je wilt op goede voet blijven met andere leiders en managers in het bedrijf en je baan behouden! Probeer je niet te verzetten door langzamer te werken, of je ziek te melden als je niet ziek bent, of langere lunches te nemen. Het helpt je alleen maar verder achterop in je workload. Het geeft je baas een reden een ontslag- dossier op te bouwen. Kies je eigen moment om weg te gaan, maar blijf je werk goed doen. Dat werk zelf heeft geen schuld aan het probleem.

4. Blijf je baas een stap voor

Vooral als je met een micromanager te maken hebt, moet je de verzoeken van je baas afwijzen door erop te anticiperen en dingen voor elkaar te krijgen voordat ze naar je toe komen. Een goed begin om micromanagement een halt toe te roepen, is door te anticiperen op de taken die jouw manager verwacht en deze ruim van tevoren af te ronden. Als je vaak genoeg antwoordt: ‘Ik heb eigenlijk al een concept van het schema op je bureau laten liggen’, dan minimaliseer je de behoefte het micro managen. Je baas zal beseffen dat jij met je verantwoordelijkheden op het goede spoor zit- en dat hij niet al je bewegingen hoeft te bekijken.

5. Stel duidelijke grenzen

Werken met iemand die geen grenzen lijkt te hebben, betekent dat jij ze moet stellen. Een van de uitdagingen van onsympathieke mensen, is dat ze behept zijn met onsympathiek gedrag. Het is echt belangrijk om te leren hoe je afstand kunt nemen van dat gedrag. Goede grenzen creëren goede samenwerkingen. Zorg ervoor dat ongewenst gedrag jouw gestelde grenzen niet passeert. Blijf er voor waken dat je naar onsympathiek gedrag kan blijven ‘kijken’. Laat het niet bij je ‘binnen’ komen. Blijf toeschouwer en geen slachtoffer.

6. Stop ermee te denken dat je baas alles weet.

Alleen omdat iemand een leidinggevende titel heeft, wil dat nog niet zeggen dat ze altijd de juiste antwoorden hebben. Je baas of manager is niet alwetend. Leiderschap en management gaan niet over het ‘beste jongetje of meisje van de klas’. Heb je een vertekend beeld van je leidinggevende? Lees dan dit blog eens.

7. Handel als een leider

Als je te maken hebt met een incompetente baas, is het soms het beste om zelf beslissingen te nemen over leiderschap. Als jij jouw kennisgebied goed genoeg kent, is er geen reden om niet door te gaan met het creëren en nastreven van een richting waarvan jij weet dat deze goede resultaten voor jouw bedrijf zal opleveren. Mensen die dit doen, worden vanzelfsprekend gevolgd door hun leeftijdsgenoten als informeel leider. Het management, hoewel misschien niet je directe baas, zal je initiatief opmerken. Je wilt natuurlijk niet iets doen dat de baas ondermijnt, dus houd hem of haar op de hoogte.

8. Identificeer triggers

Als je baas problemen heeft met woedebeheersing, identificeer dan wat zijn instortingen veroorzaakt en wees extra militant om die te vermijden. Weet wanneer en bij welke situaties hij zijn beheersing verliest. Soms zijn die simpelweg te vermijden door er rekening mee te houden. Heeft hij dan gelijk om zo uit te vallen? Nee! Maar als het voor jou een kleine moeite is dit te voorkomen, heb je meer invloed op zijn gedrag dan hij misschien ooit zal beseffen.

9. Gebruik mediation- tips

Het is niet gek als je het gevoel hebt met jouw vervelende baas of manager altijd in een conflict te zitten. Maar zorg ervoor dat je de ‘conflictbeslechter’ blijft en laat je niet verleiden een veroorzaker te worden. Hanteer daarom 3 belangrijke regels uit de wereld van mediation:

  • Regel 1: Behandel de andere met respect.
  • Regel 2: Wees overtuigend.
  • Regel 3: Focus op belangen.

10. Vermijd toekomstige slechte bazen

Wanneer jij in gesprek bent met een nieuw bedrijf voor een nieuwe job, doe dan van tevoren onderzoek. (Je weet wel ‘een ezel stoot zich …….’) Om ervoor te zorgen dat je niet in weer een volgende slechte situatie terechtkomt, bedenk welke informatie voor jou vooraf van belang is om te weten of te onderzoeken. Drink koffie of lunch met een of meerdere medewerkers van het nieuwe bedrijf. Ogenschijnlijk is het jouw doel om algemene informatie over het bedrijf en de cultuur op te doen. Grijp deze kans ook aan om zoveel mogelijk te weten te komen over je potentiële baas of manager.

Hé pssssst….. ‘vervelende’ baas of manager. Ja.. JIJ!

Je hebt vast niet de meest makkelijk baan en positie in jouw bedrijf. Leiderschap en management is best een zware en verantwoordelijke job. Maar als er iets mis zit met jouw leiderschapskwaliteiten weet je dat zelf ook wel natuurlijk. Tenminste, als je eerlijk durft te zijn tegen jezelf als er niemand kijkt. Wanneer ga jij daar wat aan doen? Want als je geen leiding kunt geven aan jezelf, hoe ga je dan leidinggeven aan je medewerkers? Kijk hier eens naar. Je kunt jouw kennis en vaardigheden echt ontwikkelen en verbeteren. Maar ook je ongewenste gedrag – waar jezelf waarschijnlijk de meeste last van hebt – veranderen. Persoonlijke coaching, training…. Er zijn genoeg mogelijkheden die het beste bij jou passen. Maar kom in beweging! Jij en je medewerkers hebben recht op leiderschap van een andere soort.

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.