Heb jij het ook zo Fokking druk?

ConsultancyDruk

Managementboeken overstromen ons als een tsunami. Elk jaar komen er heel wat titels beschikbaar. De een is nog opvallender dan de ander. Titels verpakt als geweldige beloften. Maar vaak zijn titels vooral triggers. Ze schreeuwen om onze aandacht. En vaak lukt dat ook.

Een van die opmerkelijke titels is misschien wel deze: Fokking Druk. In de categorie anti- stressboek, heeft psycholoog, trainer en coach, Thijs Launspach, een mooie bijdrage geleverd in het beter begrijpen wat stress is. Maar vooral ook hoe hier mee om te gaan. Juist als stress een belemmering is en een risico op burnout. Het is een praktisch geschreven boek wat helpt om stress het hoofd te bieden. Het is gebaseerd op de nieuwste inzichten uit de wetenschap en toegepaste methoden van experts.

Rust creëren in je leven. Wie wil dit nou niet? En kennelijk is het meer dan ooit nodig.

Stress, burnout, wat is het eigenlijk?

Inmiddels weten we allemaal dat er ook zoiets bestaat als positieve stress. Gezonde spanning die ons juist positief kan beïnvloeden en energie geeft. Maar het gevaar schuilt in die destructieve stress die ons bang, angstig, onzeker en ziek kan maken. Stress die ons het gevoel geeft dat we het niet meer in de hand hebben. En dat we ook zelf niet meer in staat lijken hier uit weg te komen. Je zorgen maken over van alles en nog wat, waar jij vroeger je hand niet voor omdraaide.

Even een paar kenmerken van stress op een rijtje:

  • Meerdere keren per week het gevoel hebben dat jij je moet haasten om alles af te krijgen en achter de feiten aan het hollen bent;
  • Regelmatig goed bedoelde adviezen krijgen van je omgeving om het wat rustiger aan te doen, die jij dan vriendelijk en met een grapje in de wind slaat;
  • Het gevoel dat je door de stress en druk, jij je gewoon minder gelukkig voelt dan je zou wensen;
  • Door alle drukte gaat slapen je steeds moeilijker af en in gezonde voeding en bewegen schiet je tekort;
  • Die telefoon en eindeloze informatiestroom hebben meer verslavingskenmerken dan je wilt toegeven, maar diep in je hart weet je wel beter;
  • Je betrapt je erop dat je steeds vaker verlangt naar rust, vakantie, een plek waar even helemaal niets moet.

Hoewel burnout inmiddels een label is geworden wat we elkaar soms te snel en te pas en te onpas opplakken, is dit wel degelijk een nieuwe vijand geworden. Als we stressklachten maar lang genoeg negeren, is ons ‘stress-elastiek’ op een gegeven moment te ver uitgetrokken.

Gevolg: het komt niet meer terug in z’n oorspronkelijke stand. We zijn een grens over gegaan. De weg terug is lastig. Het begint met erkenning en doen wat daarvoor nodig: loslaten wat we zo krampachtig te lang hebben vastgehouden. Rust nemen en werken aan re-integratie met hulp van een coach bijvoorbeeld. Want een beetje deskundige objectieve hulp is wel echt nodig. Burnout klachten en destructieve stress ontstaan namelijk niet in een momentum. Kennelijk hebben we over een lange tijd deze signalen bewust en/of onbewust genegeerd. Een quick fix reparatie zit er dan ook niet in. En om niet weer in dezelfde valkuil te stappen, is een ‘meedogenloze’ andere manier van denken en doen nodig.

10 manieren om van je stress af te komen

In ‘Fokking Druk’ komen (samengevat) 10 manieren aan de orde die je zou kunnen omschrijven als EHBS: eerste hulp bij stress.

1- Zorg goed voor jezelf

We beginnen steeds beter te begrijpen dat voldoende slaap een ongelofelijk belangrijk middel is om gezond te blijven. Daarnaast zijn gezonde voeding en rustmomenten inbouwen in ons leven cruciaal. Als je weet dat je hierin te kort schiet, heb je wel een belangrijk punt te pakken. De staat van je lichaam bepaalt hoe jij je voelt. Niet goed zorgen voor je lichaam is automatisch meer stress ervaren dan wanneer je fit bent. Zorg goed voor je zelf, juist als je er geen tijd voor hebt.

2- Gewoon rustig blijven ademhalen

Ja dat doe ik toch al, zou je kunnen zeggen. Maar hier gaat het om bewust en juist ademhalen. Door juist te ademhalen haal je het stress niveau naar beneden. Het helpt erg door deze techniek een paar minuten per dag te oefenen. Het gaat om de zogenaamde 4-7-8 techniek. Het werkt echt!

3- Zet je technische stoorzenders uit

Onze communicatieapparatuur zijn op zich fantastische hulpmiddelen. Maar je moet ook leren er ‘fantastisch’ mee om te gaan. Zet die zogenaamde ‘notificaties’ van je telefoon, tablet en laptop etc. uit. Het zijn stoorzenders en brengen je hoofd op hol. Zodra je ze hebt gezien is je hoofd er mee bezig. Terwijl je eigenlijk met heel iets anders bezig bent wat al je aandacht vraagt.

4- Drie keer per dag je mail checken

Toen wij nog geen mail kenden, maar onze post periodiek door de brievenbus ontvingen, hadden we daar vrede mee. Nu zijn we de hele dag door bezig onze post te verwerken. Onzin natuurlijk. Onderzoek wijst uit dat wie maximaal 3x per dag zijn mail checkt, beduidend minder stress en druk ervaart. Los daarvan: het is ook nog eens veel efficiënter.

5- Wees alert op waarschuwingssignalen

Stress is een sluipmoordenaar, maar laat zeker wel sporen achter. We beginnen last te krijgen van pijntjes in ons lijf. We slapen slechter en voelen ons vaak opgejaagd. Maar soms worden we ook cynisch, apathisch en snel prikkelbaar. Dergelijke afwijkende signalen moet je wel serieus nemen.

6- Maak je hoofd leeg

We zijn vaak drukker in ons hoofd dan we werkelijk aankunnen. Zolang we blijven denken dat alles prioriteit heeft, leven we in chaos en is ons hoofd hiermee volgepropt. Organiseer jezelf en ga je prio’s en je tijd managen. Zorg dat je hoofd leeg is en je werk en leven zijn gepland met haalbare doelen.

7- Werk met een (week)plan

Ga de week niet in zonder dat je deze hebt gepland. Wat doe ik wel en vooral: wat doe ik niet.

Zaken die belangrijk zijn in je leven en werk, plan die. Zodra er nieuwe en andere zaken om tijd vragen kun je daar makkelijker nee tegen zeggen. Je kunt namelijk niet, want er staat al iets gepland. Zonder planning verval je al snel in de valkuil van; teveel dingen willen doen in te weinig tijd.

8- Goed is vaak goed genoeg

Je kunt niet alles in het leven perfect doen. Dat is ongeloofwaardig. Maar het is ook nog eens zo, dat meestal niemand zit te wachten op jouw perfectionisme. Perfectionisme duurt namelijk te lang. De kwaliteit die jij jezelf als eis stelt is vaak niet werkelijk zoveel beter en anderen zitten er niet op te wachten. Goed is goed genoeg.

9- Neem tijd voor aandacht en concentratie

Juist als het hectisch is, komt concentratie en aandacht onder druk te staan. En dat is nou net wat je nodig hebt om je werk goed en effectief te doen. Doe iets aan de sociale context als jij je moet concentreren. Stap uit je kantoortuin en trek je terug in een stilte ruimte. Om aandachtig en geconcentreerd te kunnen werken moet je hoofd leeg zijn en stoorzenders vooraf buitensluiten.

10- Doe vooral steeds vaker dingen niet

Het is opvallend hoe weinig sommige dingen er toe doen. Daar kom je achter als je ingesleten gewoonten en werkzaamheden gewoon een keer niet doet. Experimenteer met je tijdvreters door ze te skippen. Het zal je verbazen hoeveel meer tijd je creëert voor dingen die wel echt belangrijk zijn en in alle rust gedaan kunnen worden.

Meedogenloos of voortmodderen

Hoewel al deze richtingwijzers, om je leven en je werk in balans te krijgen, zo simpel lijken, weten we allemaal dat dit niet zo is. Onze pogingen lijken vaak op een beetje knippen en plakken en op goede voornemens die we weer snel vergeten. En zo modderen we al snel voort op weg naar weer een volgende poging met een daaraan gekoppelde en voorspelbare volgende mislukkingen.

Veranderen van je denken en doen is de basis. Je zal fundamenteel en ‘meedogenloos’ anders moeten gaan denken over jouw ingesleten gewoonten die leiden tot stress en werkdruk. Anders denken maakt de weg vrij naar anders doen. Je lifestyle op de schop nemen is echt niet makkelijk. Gedrag voltrekt zich voor 95% in automatische gedragingen zoals je ze altijd hebt gedaan. Maak de mensen in je directe omgeving bekend met jouw voornemens om echt werk te maken van de stappen die je helpen bij EHBS. Zo creëer je sociale steun en aanmoediging in je directe omgeving. Als je grote dingen voor elkaar wilt krijgen lukt dat het beste door er kleine haalbare doelen van te maken. Al die kleine stapjes brengen je uiteindelijk op weg naar het grotere doel. De methode van ‘De ladder’ van Ben Tiggelaar zal je hierbij zeker helpen.

De coach als gids

Veranderingen doorvoeren is hard werken en gaat met vallen en opstaan. Het is aan te raden de hulp van een coach in te roepen. Maar kies dan wel voor een objectieve en professionele helper. De wereld zit vol van zelfbenoemde coaches en ervaringsdeskundigen. Voorkom dat de blinde de lamme gaat helpen. Jij en je doelen zijn te belangrijk om op goedbedoelende leken te vertrouwen.

Hou op met aanmodderen, maar kies ‘meedogenloos’ voor dat wat jij nodig hebt om af te rekenen met het stressmonster in je leven. Stel het niet uit maar ga worden wie je bent en wilt zijn.

Volg ZAKENWIJZER op LinkedIn en blijf op de hoogte!

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.